Özel Sağlık Sigortasında Bekleme Süresi Nedir?

Ekonomik güvence sağlamak için birçok vatandaşın tercih ettiği özel sağlık sigortası, kaza ya da hastalık durumunda sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanmanızı sağlar. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde muayene, ameliyat ve tetkik gibi işlemleri kapsayan sağlık sigortasıyla, sorunsuz bir şekilde sağlık hizmeti alabilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak kendiniz ve aileniz için tercih edebileceğiniz özel sağlık sigortası, yıllık olarak yapılır ve sonrasında tercihiniz dahilinde yenilenebilir. Diğer yandan sağlık sigortasında hizmetlerden faydalanabilmek için bekleme süresi mevcuttur. Özellikle hamilelik ve doğum sürecinde olan anne adayları özel sağlık sigortasında bekleme süresinin ne kadar olduğunu merak ediyor. Yazımızda sağlık sigortası bekleme süresine dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir?

Özel sağlık sigortalarında bekleme süresi dikkate alınması gereken bir durumudur. Herhangi bir sigorta şirketi ile iletişime geçerek sağlık sigortası yaptırmak istediğinizi ilettiğinizde detaylı bir araştırma yapılır ve önceki sağlık durumunuz hakkında bilgi toplanır. Bunun sonucunda ise poliçe hazırlanarak sigorta yaptıracak kişiye sunulur. Poliçe hazırlamadan önce böyle bir araştırma yapılmasının nedeni ise kişiye özel bir sözleşme hazırlanacak olmasıdır. Eğer ilk defa özel sağlık sigortası yaptırıyorsanız bu bekleme süresinin 1 sene olduğu anlamına gelir, poliçede belirtilen bazı sağlık hizmetlerinden yararlanamazsınız. Ancak ilk yılın ardından yeniden sağlık sigortası yaptırırsanız bekleme süresi olmaz ve poliçeniz hemen başlar. Tamamlayıcı sağlık sigortalarında ise bekleme süresi 3 ay olarak belirlenir. Yani 3 ayın ardından ayakta ve yatarak tedavi gerektiren tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Ne Anlama Gelir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sağlık sigortasında bekleme süresi sigorta şirketine bağlı olarak değişmektedir. Diğer yandan iki taraf belirli bir anlaşmaya vararak bekleme süresini belirleyebilir. Özel sağlık sigortasında bekleme süresinin sigorta şirketleri için ana amacı, yapılan araştırmalar sonucunda daha önce geçirilen hastalıklar ya da yapılan tedavilerden haberdar olmaktır. Buna göre şirket kişinin kalıtsal hastalıkları da dahil olmak üzere tüm sağlık geçmişini inceler. Aynı zamanda belirtileri hemen ortaya çıkmayan hastalıklar için de takip süresi gereklidir. Bu takip süresi dolmadan o hastalıklara dair tedaviler poliçe kapsamına alınmaz ve ücreti karşılanmaz.

Hamile ya da doğum aşamasında olan kişiler de özel sağlık sigortasında kapsam dışında kalmaktadır. Bekleme süresi nedeniyle eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız sağlık sigortanızı hamile kalmadan en az 1 yıl öncesinde yaptırmanız daha doğru olacaktır.

Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Hangi Hastalıkları Kapsar?

Özel sağlık sigortalarında 1 yıl bekleme süresi uygulanan bazı hastalıklar şu şekildedir;

  • Organ nakli veya organ yetmezliği tedavisi gerektiren durumlar.
  • Yağ bezelerinin ameliyatla alınması.
  • Varis tedavisi, rahim ve yumurtalık hastalıkları.
  • Meme kanseri tedavisi.
  • Katarakt ameliyatı ve glokom gibi göz tedavileri.
  • Tiroit hastalıklarının tedavisi.
  • Safra kesesine bağlı oluşan hastalıklar, fıtık ve kist ameliyatları.
  • Omurga hastalıklarına bağlı ameliyat işlemleri.
  • Böbrek, kalp ve prostat hastalıkları.
  • Kanser tedavileri ve böbrek hastalıkları.
  • Diz yırtıkları nedeniyle uygulanan tedaviler.
  • Burun, kulak ve bademcik ameliyatları.
  • Geniz hastalıkları ile sinüzit sorunları.

Yukarıda yer alan durumlar nedeniyle oluşan tedavi ya da ameliyat işlemleri, ilk defa sigorta yaptıran kişiler için 1 yıl bekleme süresi dahilindedir. Bu nedenle 1 yıl süreyle bu hastalıklara dair yapılan herhangi bir tedavi ya da ameliyat poliçe kapsamında olmadığından ücreti karşılanmaz. Aynı zamanda daha önce geçirdiğiniz bir hastalık ya da ameliyata dair sonradan ortaya çıkabilecek tedavi işlemleri de sigorta şirketi tarafından poliçeye dahil edilmeyebilir.

Bunları da beğenebilirsin