Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Hangi Renk Pasaport Kimlere Verilir?

Yurt dışı seyahatlerde çoğu ülke için gerekli olan ilk şartlardan biri, pasaporta sahip olmaktır. Ülkeler arası seyahatler için zorunlu olan pasaport ile dilediğiniz ülkeye mevcut anlaşmalar doğrultusunda vize alarak ya da vizesiz yolculuk etmeniz mümkündür. Pasaport almak günümüzde oldukça kolay bir işlemdir ve online olarak başvuru yapılabilmektedir. Ancak ilk kez pasaport alacak vatandaşlar özellikle başvuru esnasında farklı pasaport çeşitleri ile karşılaştıklarından kafaları karışabilmektedir. Yazımızda pasaport çeşitleri ve hangi türde pasaportun kimlere verildiğine dair detaylı bilgi paylaşacağız.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde kullanılan 4 farklı tipte pasaport bulunmaktadır. Her bir pasaportun ise, kendine özel bir rengi vardır ve genellikle renklerine göre adlandırılır. Pasaport çeşitleri ve detayları ise şu şekildedir:

Umumi (Bordo) Pasaport: Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bordo pasaport, İçişleri Bakanlığı’nca sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmektedir. Bordo pasaport Türk vatandaşı olmayan kişilere verilmemektedir. Umumi pasaport olarak da bilinen bordo pasaport, özel durum taşımayan vatandaşlar içindir ve yurt dışı seyahatleri sırasında ülkeye girmeden yabancı mercilere kimlik ibraz etmek için sunulmaktadır. 

Hususi (Yeşil) Pasaport: Yeşil pasaport, devlette çalışan memurlara verilen pasaport türüdür ve yurt dışı seyahatlerde ibraz edilmesi zorunludur. Yeşil pasaporta dair en önemli detay ise, bu pasaport sahibi olan kişinin ailesinin de ön koşulları sağlaması durumunda yeşil pasaport alabileceğidir.

Gri (Hizmet) Pasaport: Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport, diğer pasaport türlerinden farklı olarak turistik amaçlarla kullanılmaz. Belirli bir süre için verilen gri pasaport, sadece kişinin yurt dışı görevlerini tamamlaması için tahsis edilmektedir. Gri pasaportun yanında hizmet için gidilecek olan ülkenin vizesi de verilmektedir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Diplomatik (Siyah) Pasaport: Siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaport, ülkemizde verilen en yüksek mertebedeki pasaport türüdür ve birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda herhangi bir harç ücreti olmaksızın şartları karşılayan kişiler tarafından yapılan başvuru ile alınabilmektedir. Siyah pasaport, yeşil pasaportta olduğu gibi hak sahibinin aileleri tarafından da alınabilmektedir.

Hangi Renk Pasaport Kimlere Verilir?

Pasaport çeşitlerini yukarıda inceledik ancak çoğu kişi hangi renk pasaportun kimlere verildiğini detaylı olarak öğrenmek istemektedir. Pasaport çeşitlerine göre hangi renk pasaportun kime verilebileceğine dair detaylar ise şu şekildedir:

Bordo Pasaport: İlgili devlet kurumları tarafından özel durum taşımayan ve yurt dışı çıkış engeli bulunmayan tüm Türk vatandaşlarına verilmektedir. 

Yeşil Pasaport: Hususi pasaport belirli bir kesime verilen pasaport türüdür ve yeşil pasaport almaya hak kazanmak için birinci, ikinci ya da üçüncü kademe devlet memuru, iş insanı (belirli kriterleri karşılayan), büyükşehir il ve ilçe başkanı (hizmet süresi boyunca), birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanı ve eski meclis üyesi ya da bakan olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda yeşil pasaport sahibi olan kişilerin eşleri ve 25 yaşını doldurmamış olan çocukları da bu pasaportu alabilmektedir.

Gri Pasaport: Sadece devlet adına yurt dışına çıkacak olan görevli kişilere verilen gri pasaportu, milli sporcular, yurt dışında ülkemizi temsil edecek memurlar, devlet kurumları tarafından görevlendirilen kişiler ile Türk Hava Kurumu ve Türk Kızılay’ı ve tarafından görevlendirilen kişiler alabilir.

Siyah Pasaport: Diplomatik pasaport sadece ülkemizin en üst düzey diplomat, asker ya da çalışanlarına verilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin