Pert Kaydı Nedir?

Araç sahibi olmak isteyen çoğu kişi alacağı otomobilin 0 kilometre olmasını tercih etse de, özellikle sıfır araçların çok yüksek fiyatlarla satılması nedeniyle ikinci el araç piyasasına yönelmektedir. İkinci el araçlar arasında da çok az kullanılmış ya da kilometresi az olan araçları bulmak mümkündür.

Diğer yandan araç alacak olan çoğu kişi, öncelikle otomobilin daha önce kaza yapıp yapmadığına dikkat etmektedir. Aynı zamanda aracın pert kaydı olup olmadığı da otomobil alırken bakılan kriterler arasındadır. Ancak ilk defa araç sahibi olacak olan sürücüler, çoğu zaman pert kaydı ne demek bilemeyebilir. Yazımızda pert kaydı ve merak edilen diğer konulara dair detaylı açıklama yaptık.

Pert Kaydı Ne Demektir?

Fransızca kökenli bir kelime olan pert, değersizleşme ya da zarar görme anlamlarına gelirken, araçlar için pert kaydı, herhangi bir otomobilin ağır hasar alması durumunda kullanılan bir ifadedir. Ağır hasar alan araçlar için pert kaydı oluşturulurken, halk arasında “araç perte çıktı” gibi cümlelerle de durum anlatılmaktadır. Ancak sigortacılıkta bu tip terimler yerine, ağır hasarlı ya da tam hasarlı terimleri kullanılmaktadır.

Pert kaydı, söz konusu aracın hasar durumunu gösteren bir belge niteliğindedir. Diğer yandan bu kayda sahip araçlar kullanılamaz hale geldiğinden, trafikten de çekilmektedir.

Pert Kaydı ile Ağır Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Pert kaydı olan ve ağır hasar kaydı bulunan araçların çoğu zaman aynı olduğu düşünülse de, aslında her iki durum da farklıdır. Pert ve ağır hasar kaydı arasındaki farklar ise şu şekildedir:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Ağır hasar kaydı olan aracın tamir masrafı, araç değerinin %70’ini geçmemelidir. Pert kaydı olan araçlarda ise tamir masrafı, araç değerinin %70’ini geçmektedir.
  • Ağır hasar kaydı olan araçlar tamir edildikten sonra yeniden sigortalatılabilir hale gelse de, perte çıkmış araçların kasko poliçelerinde sınırlandırma yapılmaktadır. 
  • Ağır hasar kayıtlı araçlar, tamiratı yapılabilecek ve onarılabilecek araçlar anlamına gelmektedir. Pert kaydı olan araçlar ise tamir edilemez ve kullanılamaz durumdadır.

Pert Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Pert kaydı sorgulaması yapmak isteyen kişilerin yararlanabileceği birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak en çok tercih edilen aracın plaka ya da şasi numarası ile sms üzerinden yapılan hasar sorgulamasıdır. Bunun için sorgulama yapacağınız aracın plaka numarasını ya da HASAR yazıp boşluk bırakarak şasi numarasını yazdıktan sonra 5664’e sms atabilirsiniz. Sonrasında araçla alakalı tüm hasar kaydı telefonunuza sms olarak iletilecektir.

e-Devlet üzerinden pert kaydı sorgulaması yapmak için ise arama kısmına “Emniyet Genel Müdürlüğü Online Araç Sorgulama” yazarak çıkan ekrana araç plaka numarasını yazarak tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Trafikten çekilmiş olan araçlara dair tüm bilgiler bu sorgulama sırasında karşınıza gelecektir.

Pert Kaydı Bulunan Araçlar için Süreç Nasıl İşler? Araç Trafiğe Çıkabilir mi? 

Pert kaydı olan araçlarda süreç, sigorta şirketinin incelemeleri ile başlamaktadır. Bu noktada sigorta şirketi eksper atayarak, aracın onarılıp onarılamayacağını tespit etmektedir. Eğer onarım masrafı sigortada belirtilen teminat tutarından fazla ise, şirket çoğu zaman tazminat ödemesi yapmakta ve aracı onarmamaktadır. Bu gibi bir durumda, aracın trafiğe çıkması da mümkün değildir.

Ancak sigorta şirketi aracın onarımının mümkün olduğunu düşünürse, aracın tüm tamir işlemleri tamamlandıktan sonra hazırlanan evrakla trafiğe çıkması mümkün olmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin