Reeskont Nedir?

Bankacılık piyasasında en sık kullanılan terimlerden biri olan reeskont hakkında çoğu kişi bilgi sahibi olmak istemektedir. Bankalar için önemli bir araç olarak da kabul edilen reeskont, belli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Diğer yandan kullanılması zorunlu olmasa da geçici olarak likidite sağlamak için kullanılabilir. Yazımızda reeskont hakkında bazı detaylara değineceğiz.

Reeskont Ne Demektir? Nasıl Kullanılır?

Varlığın nakde dönüştürülmesi işlemi olarak da açıklayabileceğimiz reeskont, tekrar iskonto anlamına da gelmektedir. Buna göre bankalar ellerindeki vadesi gelmiş olan senetleri belirli bir iskonto oranı ile merkez bankasında nakite çevirir. Bir para politikası olarak tercih edilen reeskont sayesinde merkez bankası gerekli likidite ihtiyacını sorunsuz şekilde karşılayabilir. İşlem sırasında faiz uygulaması yapılmaktadır ve bu faiz reeskont faizi olarak adlandırılır.
Reeskont için örnek vermek gerekirse, henüz ödeme vadesi gelmemiş olan bir çekin bankada kırdırılarak nakde çevrilmesi işlemi iskonto olarak adlandırılırken bu işlemin merkez bankası tarafından tekrarlanması ve yatırımın ikinci defa el değiştirmesi reeskont olarak bilinir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Reeskont Kredisi Nedir?

Reeskont terimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler reeskont kredisinin ne olduğunu da merak etmektedir. Reeskont kredisi temelde TL veren, ancak ödemeyi döviz olarak alan bir kredi türüdür. Reeskont kredilerinin asıl amacı Merkez Bankasına döviz geliri sağlamaktır ve bankalar bazı kurallar çerçevesinde bu kredileri verebilir. Buna göre reeskont kredileri için belirlenen şartlar şu şekildedir;

  • Reeskont kredisi limiti 60 bin TL olarak belirlenmiştir. Kredi limiti doğrultusunda 20 bin TL Türk Eximbank, 30 bin TL kamu bankaları ve 10 bin TL ise diğer bankalardan kullanılabilir.
  • Firmalar tarafından alınacak olan reeskont kredisinde minimum limit ise KOBİ’ler için 25 milyon TL, diğer firmalar için ise 50 milyon TL’dir.
  • Kamu ve diğer bankalardan alınan reeskont kredilerinde asgari %70’lik bir tutar KOBİ’lere verilecektir.
  • Aracı bankalardaki komisyon tutarı en az 150 baz puan olarak hesaplanmalıdır.
  • Reeskont kredileri en az 10 yıl vadeli ve sabit faizli olacak şekilde kullandırılmakla beraber, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığı ile alınabilmektedir.
Bunları da beğenebilirsin