Risk Hayat Sigortası Ürünleri Nelerdir? Konut Kredisi Alırken Hangisini Seçmelisiniz?

Hayat Sigortası ürünleri; birikim yapma kararı aldığımızda, ailemizi finansal olarak koruma altına alma ihtiyacı hissettiğimizde, ya da aldığımız önemli bir yatırım kararını riske atmamak için bir koruma aracı aradığımızda başvurduğumuz, sevdiklerimizi “risk” faktörüne karşı güvenceye alan önemli ürünlerdir. Yukarıda belirttiğimiz ihtiyaçlar temelde iki konuda hayat sigortası ürünlerinin ayrıştırılmasını sağlamıştır:

  • Birikimli Hayat Sigortası Ürünleri: İlki hem para biriktirmek hem de vefat duruma karşı koruma sağlayan çift başlı sigorta ürünleri.
  • Risk Hayat Sigortası Ürünleri: İkinci sigorta ürünü ise bu yazımızda bahsedeceğimiz sadece vefat durumuna karşı koruma sağlayan sigorta ürünleri.

Risk hayat sigortalarında “risk” olarak nitelendirilen durum, “vefat” durumudur. Bu sebeple risk hayat sigortalarında aranması gereken temel teminat türü “vefat teminatı”dır. Eğer bir “risk hayat sigortanız” varsa, vefatınız durumunda ailenize ve sevdiklerinize teminat tutarına göre değişik oranlarda sigorta ödemesi ya da diğer adıyla tazminat ödemesi yapılabilmektedir. Risk hayat sigortalarının temel işlevi olan vefat teminatının yanında ek teminatlar da isteğe bağlı olarak yaptırılabilmektedir. Örneğin “Maluliyet Teminatı” bunlardan biridir. Herhangi bir sakatlık yaşanması durumunda devreye giren bu tip ek teminatlar, sadece vefat durumuna değil; çeşitli kazalar sonucunda yaşanan sakatlık ve  iş görememezlik haline de finansal olarak çözüm sunmaktadır.

Risk hayat sigortalarında temel amaç kişilerin hayatını kaybettiğinde geride kalanları güvence altına almaktır ve “ Vefat Teminatı Tutarı”, sigorta şirketinizin sizin namınıza ailenize ne kadarlık bir ödeme yapacağını göstermektedir.  Bazı risk sigorta ürünlerinde bu teminatı kendiniz belirleyebilir ve ödeme gücünüze göre aylık prim ödemelerinizi yönetebilirsiniz. Kimi risk sigortalarında ise; hayat sigortası teminat tutarı bir borç ile ilişkilendirilmekte; yani vefat durumunda ailenize gitmesi gereken meblağ aslında mevcut kalan borcunuzun kapatılması için borçlu olduğunuz finans kuruluşuna ödenmektedir. Bu ödemenin finans kuruluşuna yapılarak borcun kapatılması yine ailenizi borç yüküne karşı korumanın farklı bir yöntemi haline geliyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Peki, Konut Kredisi Alırken Hangi Hayat Sigortasını Almalıyım?

Bu noktada Konut kredisi alırken, bankaların teklif ettiği hayat sigortalarından bahsetmek yerinde olacaktır. Bankaların mevcut kredinizin tutarını güvence altına almak için size önerdiği bu risk hayat sigortasının adı “Kredi Hayat Sigortası”dır.

Kredi Hayat Sigortası almak zorunlu değildir, ancak hayatın ne getireceği bilinmez. Ailenizin vefat durumunda zor durumda kalmaması ve büyük bir borcun altında kalmaması için yaptıracağınız bu sigorta bir can simidi olabilir. Teminat tutarı tamamen borcunuz ile eşdeğer olarak hazırlanan bu tip sigortalar da, risk gerçekleştiğinde bankanızın anlaşmalı olduğu sigorta şirketi, bankanıza kalan tutar cinsinden ödeme gerçekleştirecektir. Bu da borcunuzun aileniz açısından kapatılması anlamına gelecektir.

Bankada kredi masraflarızı değerlendirirken “Kredi Hayat Sigortası’nın prim tutarını kıyaslamanızda fayda var. Kesenize en uygun kredi hayat sigortası teklifini araştırıp, bankanıza kendi tercihiniz doğrultusunda bir sigorta poliçesi sunmanız doğal hakkınızdır. Bu şekilde toplam kredi maliyetinizi de düşürebileceğinizi unutmayın.

İndirimli Kredi Hayat Sigortası için Tıklayın!

Bunları da beğenebilirsin