Riziko Nedir? Neden Önemlidir?

Sigorta sektörü söz konusu olduğunda, meydana gelebilecek risklere karşı bazı gelişmiş çözümler sunulmakta ve süreçlerin daha hızlı şekilde ilerlemesi sağlanmaktadır. Bu çözümlerden en etkili olanı ve tüketicilerin merak ettiği terim de rizikodur.

Temel olarak, sigortalanacak bir malın başına gelebilecek herhangi bir olayın sigorta süreci öncesinde hesaplanarak buna göre maliyet ve poliçe değerinin belirlenmesi anlamına gelmektedir.

Söz konusu riziko ortaya çıktığında ise belirli şartlar altında sigorta devreye giriyor ve bedel sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.

Rizikonun belirlenmesi için ise sigorta sözleşmesi öncesinde bir eksper devreye sokuluyor ve sigortada ödenmesi gereken prim tutarı da riziko bedeli hesaplanarak sigorta yaptırmak isteyen kişiye sunuluyor.

Riziko Neden Önemlidir?

Risk, sigorta sektörünün en belirleyici faktörleri arasında yer almaktadır. Bu durumda zarar tespiti kadar, olabilecek muhtemel tehlikelerin tespiti de riziko ile sağlanıyor. Hem sigortanın güvenliğinin sağlanmasını hem de tarafların adil bir biçimde sigorta işlemlerini yürütmesini sağlıyor. Bu nedenle sigortada riziko büyük bir önem arz etmektedir.

Riziko Hesaplanmazsa Ne Olur?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Rizikonun hesaplanmadığı hallerde, söz konusu zarar gerçekleşirse sigorta şirketinin ödemesi gereken bedelin ne olacağı konusunda tartışma yaşanabilmektedir.

Zararın yaşandığı bu gibi durumlarda sigortalı kişinin talepleri makul olmayabiliyor. Ancak rizikonun hesaplandığı durumda her iki taraf da bir anlamda korumaya alındığından, süreç daha sağlıklı ve adaletli bir şekilde yürütülebiliyor.

Rizikoda Sigortalının Sorumlulukları Nelerdir?

Riziko meydana geldiğinde sigortalının yapması gereken en kısa sürede sigorta şirketiyle iletişime geçmek ve detaylı bilgi vermektir. Ancak bu bilgilendirme yanıltıcı olmamalı, gerçekleri yansıtmalıdır.

Bu nedenle tazmin borcunun meydana geldiği bir durumda sigortalı kişinin vakit kaybetmeden sigorta şirketiyle iletişime geçmesi büyük önem taşıyor. Diğer yandan sürecin doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için kişinin sigorta primlerini ödemiş olması da gerekiyor.

İhmal Durumunda Sonuç Ne Olur?

Bu durum söz konusu olduğunda sigortalı kişinin ihmali ya da etkisi olmaması şart koşulmaktadır. Böyle bir durumda sigorta şirketi poliçede yer alan tutarı ödememe hakkına sahip olmaktadır. Buna göre eğer riziko kasıtlı bir şekilde meydana geldiyse bedel karşılanmadığı gibi, sigortalı kişi de herhangi bir hak iddia edemiyor.

Bunları da beğenebilirsin