Sağlık Güvencesi Olmayanlar Hastanelerde Muayene Olabilir mi?
Sigortalı olarak çalışan kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirken, Özel Sağlık Sigortası ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırarak da özel hastanelerde ücretsiz muayene olmak mümkündür. Herhangi bir sigortalı işte çalışmayan ve sağlık güvencesi olmayanlar aylık Genel Sağlık Sigortası (GSS) ücretini ödeyerek devlet hastanelerinde muayene olabiliyor. Sağlık güvencesi her vatandaş için önemli olsa da, Genel Sağlık Sigortası olmayanlar devlet hastanelerinde muayene olup olamayacaklarını merak etmektedir. Yazımızda bu konuya dair tüm merak edilenleri açıklayacağız.
Sağlık Güvencesi Olmayanlar Hastanelerde Muayene Olabilir mi?
Genel Sağlık Sigortası (GSS), kişilerin herhangi bir sağlık sorununda ücretsiz olarak muayene ve tedavi olmalarını sağlaması nedeniyle önemli bir sigorta sistemi olarak kabul edilir. Sağlığınızı güvence altına almak için oldukça önemli olan GSS, 18 yaşından büyük olan herkesi kapsasa da, bu sistemden yararlanamayan birçok kişi de bulunmaktadır. Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir.
Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez. Aynı şekilde devlet hastanesinde doğum yapmak da ücretsizdir. Sağlık güvencesi olmayan hamilelerin doğum masrafları, 30 gün süre ile devlet tarafından karşılanmaktadır.
Sigortasız Devlet Hastanesinde Nasıl Muayene Olunur?
Sigorta olmadan devlet hastanesinde muayene olmak için, kişinin öncelikle ilgili birim için randevu alması gerekmektedir. Randevu işlemleri ALO 182 hattından gerçekleştirilebilir. İlgili numarayı aradığınızda sizinle konuşan temsilci TC kimlik numaranızı isteyecek ve ardından hangi bölüm ve ilçe için randevu almak istediğinizi soracaktır. Randevu işlemlerinin tamamlanmasının ardından, randevu gününde hastanenin veznesinde hem muayene için gerekli barkodu almanız, hem de muayene ücretini ödemeniz gerekir.
Devlet hastanelerinde sigortası olmayan kişiler için muayene ücreti 70 TL ile 120 TL arasında değişmektedir. Ancak röntgen ya da MR gibi tanı yöntemleri gerekliyse, ücretleri öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Sigortası olmayan kişiler, devlet hastanelerinde acil servislere de ücretsiz olarak başvurabilirler. Acil servislerde, hastanın durumuna göre tedavi ve müdahaleler yapılır. Acil serviste yapılan tedavilerin ücreti, SGK tarafından karşılanır.
SSK Olmayan Aile Hekimine Gidebilir mi?
Sosyal Sağlık Kurumu’nda kaydı bulunmayan kişiler, sağlık ocaklarında sunulan Aile Hekimliği Hizmetlerinden yararlanabilir. Aile hekiminde muayene olmak için sigortalı olmanıza ve herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Merkezi Hekim Randevu Ssitemi (MHRS) ya da ALO 182 hattından randevu alarak aile hekimine gidebilirsiniz. Her iki sistemi de kullanmayanlar, bağlı bulundukları sağlık ocağına giderek sıra numarası aldıktan sonra muayene olabilir. Ancak muayene sırasında ücret ödemeseniz de, eğer aile hekiminiz size ilaç yazmışsa, bunu almak için eczaneye gittiğinizde hem ilaç, hem de muayene ücretini ödemeniz gerekmektedir. Muayene sırasında doktorunuz ilaç yazmamış olsa bile, daha sonra eczaneye ilaç almak için gittiğinizde muayene ücretini ödemeniz lazımdır.
Sağlık Güvencesi Olmayanlar Nereye Başvuracak?
Sağlık güvencesi olmayan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminden faydalanmak istediklerini belirtmesi gerekmektedir. İsteyen vatandaşlar online olarak da başvuru yapabilirler. E-Devlet sistemi üzerinden başlatılan başvurunun tamamlanması için gerekli evrakların en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Müdürlüğüne teslime dilmesi gerekmektedir. Evrakların tesliminin ardından Genel Sağlık Sigortası başlatılacak ve vatandaşlar devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilecektir.