Sağlık Sigortası Katılım Payı Oranı Nedir?

Sağlık sigortanız varken veya sigortanızdan faydalanan, bakmakla yükümlü birisi ile hastaneye gidip sağlık hizmetlerinden faydalandığınızda göreceksiniz ki ödemeniz gereken bir miktar katılım payı ortaya çıkmış. Bu durum bazen kafa karışıklığına sebep olabilir. Tabi olduğum şirketin sağlık hizmetlerimi de karşılaması gerekmez mi, şeklinde sorular sorabilirsiniz. Aslında bu sorunun cevabı şu şekilde verilebilir. Aldığınız hizmetin ödemesini Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Bağkur yapmaktadır. Yalnız bu ödemenin belirli bir kısmı hizmet alan vatandaşa kesilerek hesaplanır. İşte bu miktara katılım payı denir. Bu katılım payının farklı durumlarda nasıl belirlendiğini yazımının devamından öğrenebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortasında Katılım Payı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5510 sayılı kanunu ile belirlenen haliyle katılım payı sağlık hizmetlerinden faydalanmak için sigortalıların ödemesi gereken tutardır. Yani sağlık hizmetlerinden faydalandığımızda sigortamız masrafların bir kısmını karşılar, kalan kısmını bizim ödememiz gerekir. Bu katılım payları farklı hizmetlere göre farklı tutarlar ve hesaplama yöntemleri gerektirebilir. Bunun için katılım paylarını üç temel alanda inceleyebiliriz. Muayene katılım payı en çok karşılaşılan hizmet tutarıdır. Aynı şekilde doktorların uyguladığı tedavi için ve yazılan ilaçları almak için de ayrı ayrı katılım payı ödemeniz gerekir.

Muayene Katılım Payı

Bu yazı ilginizi çekebilir

Her muayene oluşunuzda eczanelerden ödemeniz gereken bir katılım payı masrafı oluşacaktır. Eğer özel sağlık sigortanız varsa ve özel hastanede muayene oluyorsanız bile bu katılım payı yine de hanenize işler. Sigortalılar için devlet hastanelerinde her muayenenin katılım payı 6 TL’dir. Borcunuz olup olmadığını e-devlet sistemi üzerinden yapacağınız bir sorgulama ile kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

İlaç Katılım Payı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan ilaçlar için de bir kısım katılım payı ödemeniz gerekir. Bunun için kullanmanız gereken ilaçların fiyatları üzerinden bir oranlama yapılır. Emekliler ilaç fiyatlarının yüzde 10’u, çalışanlardan da yüzde 20’si ilaç katılım payı olarak kesilir. Ayrıca tek bir reçete içindeki ilaç kutularında, üç kutuya kadar 3 TL, sonrasındaki her kutu için de 1’er TL katılım payı kesilmektedir.

Tedavi Katılım Payı

Muayenenin ardından doktorunuzun verdiği kararla herhangi bir tedavi yöntemi uygulamanız gerektiğinde de katılım payı ödemeniz gerekir. Cerrahi müdahale ya da başka türlü bir tedavi yönteminin sonunda SGK tarafından kesilen katılım payını eczanelerden ödeyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin