Salgın Hastalık Sosyal Destek Nedir? Nasıl Başvurulur?

Koronavirüsle mücadele kapsamında maddi açıdan zor durumda olan vatandaşlar için başlatılan Salgın hastalık sosyal destek paketi sayesinde, ihtiyaç sahibi kişilere 1.000 TL değerinde destek sağlanıyor. Korona virüsün ortaya çıkmasıyla beraber çalışamayan ve bu nedenle ailesini geçindiremeyen kişilerin zor durumdan kurtulmaları için başlatılan uygulamayla maddi desteğe ihtiyaç duyan herkes başvuru yaparak destek için talepte bulunabiliyor. İlk 2 fazı tamamlanmış olan Pandemi sosyal destek başvuruları 3. fazla devam ediyor.

Salgın Hastalık Sosyal Destek Nedir?

Korona virüs salgını sonucunda oluşan ekonomik sıkıntılara karşı destek amacıyla ortaya çıkan salgın hastalık sosyal destek paketi ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara 1.000 TL tutarında ödeme yapılıyor. Bu süreçte çalışamayan ve maddi anlamda zor günler geçiren kişilerin rahatlamasını sağlayan sosyal destek yardımı, belirli şartları karşılayan ve başvuru sonucunda yardıma uygun görülen kişilerin banka hesaplarına yapılıyor.

Ön Başvuru Nasıl yapılır?

Salgın hastalık sosyal destek yardımı için başvurular e-devlet üzerinden alınıyor ve ön başvuru sonrasında değerlendirme yapılıyor. Ön başvuru yapmak isteyen vatandaşlar T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre belirli günlerde e-devlet üzerinden gerekli bilgileri doldurarak başvuru yapabiliyor. Başvuru ekranına hemen ulaşmak için TC kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu” yazmanız yeterli olacaktır. e-Devlet üzerinde yer alan bilgilendirmeye göre başvuru yapılabilecek günler şu şekilde:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • TC kimlik numarasının son hanesi 0 olanlar /Pazartesi
  • TC kimlik numarasının son hanesi 2 olanlar / Salı
  • TC kimlik numarasının son hanesi 4 olanlar / Çarşamba
  • TC kimlik numarasının son hanesi 6 olanlar / Perşembe
  • TC kimlik numarasının son hanesi 8 olanlar / Cuma

Cumartesi ve Pazar günleri ise TC kimlik numarasının son hanesi ne olursa olsun her vatandaş başvuru yapabiliyor. Başvuru esnasında kişisel bilgilerin yanı sıra, gelir durumunuz, iletişim bilgileri, ailenizdeki kişiler ve ikamet adresi gibi formda yer alan soruları cevaplamanız gerekiyor. Ön başvurunuzu tamamladıktan sonra, değerlendirme süreciyle alakalı yine e-devlet üzerinden bilgi alabilirsiniz. Başvuru sonucunda pandemi sosyal destek uygulamasıyla 1.000 TL nakdi yardıma hak kazananların hesaplarına ödeme yapılıyor.

Salgın Hastalık Sosyal Destek Şartları Neler?

Pandemi sosyal destek paketinden ekonomik olarak zor durumda olan binlerce kişi yararlanmış olsa da, birinci ve ikinci fazda ödeme almış olan kişilerin yeniden başvuru yapmasına izin verilmiyor. İlk iki fazda ödeme almamış ve başvuru yapmamış olan kişiler başvuru yapabiliyor. Diğer yandan nakdi destekten her bir hanede sadece 1 kişi yararlanabiliyor. 1.000 TL sosyal yardım için başvuru şartları ise şu şekilde:

  • Sosyal güvenlik kurumundan gelir ya da aylık alan emekliler
  • İŞKUR işsizlik ödeneğinden faydalanan kişiler
  • İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden yararlanan vatandaşlar

5510 sayılı kanunun 4/A maddesi kapsamında yer alan kamu işçileri ile 4/C maddesi kapsamındaki memurlar
Pandemi sosyal destek programı değerlendirme sürecinde başvurular kişi bazlı değil, hane bazlı yapıldığından aynı haneden birden fazla kişi başvuru yapmış olsa bile tek başvuru olarak kabul ediliyor. Diğer yandan hane içinde yukarıda yer alan kapsamlarda yer alan birinin bulunması durumunda başvurular değerlendirmeye alınmıyor. Sosyal destek için alınan ön başvuruların ardından nakdi destek almaya hak kazanan kişiler ve ödeme tarihi açıklanacak.

Bunları da beğenebilirsin