Sanat Sigortası Nedir Nasıl Yaptırılır?

Sanatsal çalışmaların tarihi ve kültürel olduğu kadar ekonomik de değeri olduklarını bir gerçek. Bu yüzden özellikle sanatsal eser toplayanların bu birikimlerini nasıl değerlendirecekleri ve koruyacakları akla geliyor hemen. Burada akıllara gelen Sanat Sigortası’nın ne olduğunun tam olarak anlaşılması, çeşitlerinin öğrenilmesi ve buna göre sigorta yaptırılması büyük önem taşıyor.

Sanat Sigortası nedir?

Sanat sigortası eldeki sanat eserini korumak için yapılır temel olarak. Bu sanat eseri bazen bir obje bazense soyut bir kavram, bir fikirler topluluğu bile olabilir. Çoğunlukta ise tarihi değeri olan nesnelerin bu sigorta ile korunması sağlanmaktadır. Sanat sigortası, yaptırılmak istenen sanat eserinin durumuna ve değerine göre çeşitlilik gösterebilir. Bu elbette sigortanın teminat maddelerini de etkileyecektir. Bu yüzden sigorta yaptırılmadan önce türünün belirlenmesi çok önemlidir. Yoksa yanlış ve yetersiz teminatlar sanat eserinin hakkını veremeyebilir.

Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sanat sigortası çoğunlukla müzayede gibi konularla ilgilenen kişi ve kurumların ihtiyaç duyacağı bir sigortadır. Sigortanın kapsama genişliği ve teminatları oldukça önemlidir bu noktada. Bu yüzden doğru sigorta çeşidini seçmek büyük önem taşır. Sanat sigortasını özel koleksiyonunuz için yaptırıyor olabilirsiniz. Müze gibi kurumların koleksiyonları için sigorta yaptırılıyor olabilir. Galeri gibi geçici gösterim alanları için yaptırılabilir ya da nakliye işlemleri esnasında koruma sağlamak adına sigorta yaptırılıyor olabilir. Siz de eserlerinizin bu durumlarına uygun sigortayı seçmelisiniz ki sonrasında sıkıntı yaşamayın.

Nasıl Yaptırılır?

Sanat sigortası için kurumsallaşmış sigorta şirketlerine başvurarak bu sigortayı edinebilirsiniz. Elinizdeki sanat eserinin değerini sigorta şirketleri inceleyecek ve size uygun bir sigorta hizmeti teklifi sunacaklardır.

Sanat Sigortası Teminatları Nelerdir?

Sanat sigortası konu olan sanat eserlerini poliçelerin belirlediği kıstaslarla koruma altına almak demektir. Sigorta şirketleri teminat konusunda oldukça geniş bir yelpaze sunabilir müşterilerine. Bu teminat seçeneklerinin bir kısmını ya da tamamını istemek sizin elinizde. Elbette teminat kapsamı arttıkça poliçenin değerinin de artacağını unutmamak gerekir. Deprem, yangın sel gibi doğal afetlerden korunma teminatı isteyebilirsiniz. Hırsızlık ya da kazara yaşanabilecek çizilme, kırılma ya da hasar görme gibi ihtimalleri göz önünde bulundurarak da teminatınızı geliştirebilirsiniz. Nakliye işlemleri için özel teminat da talep edebilirsiniz, bu ihtimallerin gözden geçirilmesi ve sigorta şirketiniz ile en uygun anlaşmanın yapılması sizin elinizde.

Bunları da beğenebilirsin