Satın Alacağınız Evin Gerçek Değerini Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Ev sahibi olmak isteyen herkes hayalindeki eve sahip olmayı düşünse de, beğeninize uygun  bir evi bulduktan sonra dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Satın alacağınız evin gerçek değerini öğrenmek, sonraki yıllarda doğru seçim yaptığınızı gösterecek en temel etkenlerden biridir. Artan ev fiyatlarıyla beraber, çoğu kişi bütçesine uygun evi bulmak için uzun araştırmalar yapıyor. Beğendiğiniz ve satın almayı düşündüğünüz evin gerçek değerini nasıl öğrenebileceğinize dair detaylar yazımızda..

Ev Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ev fiyatları, çoğu zaman yakın konumda olan diğer evlerin satış fiyatlarına göre belirlenmektedir. Aynı zamanda İstanbul gibi talebin yüksek olduğu büyük şehirlerde ev fiyatları diğer şehirlere oranla çok daha yüksektir. Evin satış değerini belirlemede etkili tek bir faktör bulunmadığı için aynı bölgede yer alan iki farklı evin satış fiyatları bile birbirinden çok farklı olabilir. Evin içinde yapılan değişiklikler ve güncellemeler de dahil olmak üzere birçok durum evin fiyatını belirlemede etkilidir. Ancak ev satışında fiyat belirlerken buna en çok etki eden durumlar arasında evin yaşı, konumu, hastane ve okullara olan uzaklığı, bölgedeki piyasa koşulları sayılabilir. Aynı zamanda evinizin değerini belirlemek için online hesaplama araçlarından da faydalanabilirsiniz.

Ev Fiyatları Neye Göre Artar veya Azalır?

Gayrimenkul dalgalanmasındaki en büyük etkilerden biri, ekonomik göstergelerdeki değişimlerdir. Bu, genel olarak istihdam verileri, üretim faaliyeti, malların fiyatı ve belirli bir süre boyunca tüm mal ve hizmetlerin toplam değerini temsil eden Gayri Safi Milli Hasıla gibi göstergelerle ölçülür. Ekonomik verilerdeki değişimler nedeniyle, zaman zaman ev fiyatları artma eğilimindedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut fiyatları, mal ve hizmetler gibi arz ve talepten etkilenir. Her konutun çok sayıda alıcı adayı ve bir satıcısı olduğundan, düşük veya yüksek konut arzı fiyatları yukarı veya aşağı çekebilir.  

Ev fiyatları ülke genelinde düştüğünde bile, belirli bir yerdeki fiyatlar yükselebilir ya da bunun tersi gerçekleşebilir. Bu arzu edilebilirlikten kaynaklanmaktadır. Konut fiyatlarını etkileyebilecek bazı konum faktörleri şunları içerir;

  • Ulaşım araçlarına erişim
  • Gezilecek yerler
  • Hastaneler 
  • Okullar

Örneğin restoranların, gezilecek merkezlerin ve iyi okulların arttığı bir bölgede ev satın almak istiyorsanız, ev fiyatları bu özelliklere sahip olmayan alanlardan daha yüksek olacaktır. Fiyat dalgalanmasına neden olabilecek diğer faktörler, suç oranı, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve ulaşım olanaklarına yakınlık gibi değişkenlerdir.

Satılacak Evin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Satılacak evin değerini hesaplamak için, birçok yöntem kullanmak mümkündür. Ancak bunlar arasında en çok tercih edilen yöntem evin aylık kira ücretine göre satış değerinin belirlenmesidir. Türkiye genelinde ev değerini belirlemek için 214 aylık kira bedeli hesaplaması yapılmaktadır. Buna göre 1.500 TL aylık kira ödemesi yapılan bir evin değeri (1.500×214=321.000) hesaplamada da görüleceği üzere 321 bin TL olacaktır. Ancak satacağınız evin değerini tam olarak bu yöntemle belirlemek zorunda değilsiniz. Evin konumu, çevresindeki olanaklar, site içinde olup olmaması, binanın yaşı, bölgedeki diğer evlerin satış rakamları gibi birçok faktöre aynı anda bakabilir ve buna göre bir fiyat belirleyebilirsiniz. Ayrıca gelirinize göre ne kadarlık bir ev satın alabileceğinizi merak ediyorsanız, link üzerinden hesaplama aracımızı kullanarak kolayca fikir edinebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin