Sigorta Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigorta yaptırmak kişinin kendini ya da sahibi olduğu malları güvence altına almak istemesi nedeniyle verilen kararlardan biridir. Sigorta yaptıran kişi sağlığını, eğitim masraflarını, evini ya da arabasını güvence altına alarak olası bir sorun durumunda hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanmasını talep etme hakkına sahiptir. Sigorta değer kaybı söz konusu olduğunda ise, otomobil sahipleri bunun ne anlama geldiğini ve nasıl başvuru yapabileceklerini merak etmektedir.

Sigorta Değer Kaybı Nedir?

Değer düşüklüğü olarak da adlandırılan değer kaybı, bir eşyanın, sigorta değer kaybı söz konusu olduğunda ise bir otomobilin, kaza veya doğal afet sonucu hasar görüp onarıldıktan sonra değerinin düşmesini ifade eden bir terimdir. Değer kaybı, daha çok trafik kazası sonrası yapılan sigorta taleplerinde söz konusudur. Bir otomobil, kazada hasar gördükten sonra değerini kaybeder. Bu durum otomobil tamir edilse bile geçerlidir ve ne kadar değer kaybedeceği, hasarın niteliğine ve onarımın kalitesine bağlıdır.

Sigorta değer kaybı söz konusu olduğunda, sigortalı kişi değer kaybı başvurusunda bulunabilir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; A Sürücüsü bir kazaya neden olduğu için kusurluysa, kendi aracının değerindeki kayıptan A Sürücüsü sorumlu olacaktır. Ancak, kazaya B Sürücüsünün ihmali neden olduysa, A Sürücüsü değer kaybından B Sürücüsünün sorumlu olduğunu iddia edebilir. A Sürücüsü, daha sonra B Sürücüsünün sigorta şirketinden veya kendi sigorta şirketlerinden, araç tamir edilip tekrar çalışır hale gelse bil,e değer kaybının tazminini talep edebilir.

Sigorta Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sigorta değer kaybı nedeniyle talep edilen tazminatın alınabilmesi için, bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Aksi halde değer kaybı başvurusu kabul edilmeyecektir. Sigorta değer kaybı şartları ise şu şekildedir:

  • Kazanın olduğu tarihin 2 yılı geçmemiş olması,
  • Kazaya karışan aracın hurdaya çıkmamış olması,
  • Sigorta değer kaybı talep edilen aracın yaşının en fazla 36 olması,
  • Kazada sigortalı kişinin, yani araç sahibinin hiçbir kusuru olmaması gerekmektedir. Kazada araç sahibinin %1 kusuru olsa bile sigorta değer kaybı yapılması mümkün değildir.

Belirtilen şartların tümünün yerine getiriliyor olması esastır. Aksi halde başvuru yapılması mümkün olmayacaktır.

Sigorta Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigorta değer kaybı başvurularının asıl amacı, mağduriyetin giderilmesidir. Bu anlamda oldukça önemli olan sigorta değer kaybı başvurusunun nasıl yapılacağı da merak edilmektedir. Yukarıdaki şartları karşılayan herkes, sigorta değer kaybı başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Bu noktada değer kaydının alınabilmesi için icra takibi başlatılması gerektiğinden, kişinin Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunması atılacak ilk adımdır. Başvurunun alınmasının ardından gerekli kontroller Sigorta Hukuku uzmanları tarafından yapılarak, uyuşmazlıkların doğru bir şekilde karara varılması sağlanmaktadır. Söz konusu kontroller uzmanlar tarafından yapıldığı için, çıkan karar da mahkeme kararı gibi kabul görür ve aynı şekilde mahkeme kararlarında olduğu gibi itiraz hakkı mevcuttur.

Sigorta değer kaybı başvurusu söz konusu olduğunda, kontrollerin tümü titizlik gerektirmekte ve kimi zaman istenen olumlu sonuç çıkmamaktadır. Bu durumda itiraz etmek isterseniz, tazminat değerinin 5.000 TL üzerinde olması gerekmektedir. Aynı zamanda sigorta değer kaybı söz konusu olduğunda deneyimli bir avukata danışmanız tavsiye edilir. Deneyimli bir avukat başvuru sonucunun olumlu olup olmayacağı konusunda size bilgi verebilir ve talep ederseniz sigorta şirketi ile müzakere etmeniz konusunda rehberlik edebilir.

Bunları da beğenebilirsin