Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İş hayatındaki herkesin sigortalı çalışma zorunluluğu bulunmaktadır ve sektöre ya da çalışanın kademesine göre farklı miktarlarda sigorta primi ödemeleri yapılmaktadır. Sigortasız bir şekilde işçi çalıştırmanın ülkemizde ciddi yaptırımları olduğu göz önüne alınırsa işverenlerin de bu durumda dikkatli olması gerekmektedir. Diğer yandan sigorta primi hesaplaması konusunda da farklı kriterler baz alınmakta ve çoğu kişi sigorta primi hesaplamasının nasıl yapıldığını merak etmektedir.

Sigorta Primi Nedir?

Çalışanların sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmasını ve emekliliğe hak kazanmasını sağlayan sigorta primi işveren tarafından çalışan adına devlete ödenen ücret anlamına gelmektedir. Sigorta primi işveren tarafından aylık olarak ödenmekle beraber tutar çalışanın aldığı brüt maaş üzerinden hesaplanır.

Sigorta Prim Oranları Nedir?

Sigorta primi hesaplanırken devlete ödenecek olan farklı kalemlerin hesaplamasının yapılması gerekmektedir. Buna göre sigorta primi her işçi için aynı oranda ödense de brüt maaş üzerinden hesaplandığı için tutarda farklılıklar olabilir. Sigorta prim oranları ise şu şekildedir;

İşveren Payı – % 20,5

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çalışan Payı – % 14,0

>İşveren Payı İşsizlik Pirimi – % 2,0

Çalışan Payı İşsizlik Pirimi – % 1,0

Yukarıdaki oranlara göre işveren tarafından ödenen sigorta prim oranı toplam %37,5 olarak hesaplanır.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

İşverenler tarafından her ay ödenen sigorta prim oranı her yıl değişmektedir. Bu nedenle doğru bir hesaplama için söz konusu yılın sigorta prim oranlarını bilmek gereklidir. Sigorta primi hesaplamasında alınan brüt maaşa ek olarak SGK matrahına dahil edilen ek ödemeler de yer alır. Sigorta primi oranı olan %37,5 indirimsiz oran olduğundan değişkenlik gösterebilmektedir. Buna göre şirketler güncel teşviklerden yararlanıyorsa indirimli sigorta primi ödemelerinden faydalanabilir.

Her çalışanın maaşı olmadığı için sigorta primi hesaplaması için güncel bir tutar belirlemek de zordur. Asgari ücretle çalışan bir işçinin sigorta primi ödemeleri daha az olsa da 5.000 TL brüt maaş alan bir işçinin prim ödemeleri daha yüksek olacaktır.  Sigorta primi ödemeleri çalışanların sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlarken emeklilik hakkı kazanmalarını da sağladığı için çalışanların da bu konuda dikkatli olması önemlidir. İşe giriş tarihinizden 1 ay sonrasında E-Devlet üzerinden hizmet dökümü sorgulaması yaparak sigorta primlerinizin ödenip ödenmediğini kontrol edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin