Sigortada Kullanılan Rücu Hakkı Ne Anlama Gelir?

Sigorta terimlerinden biri olan rücu çoğu zaman kişilerin aklını karıştırmaktadır. Temel anlamıyla rücu hakkı, sigorta şirketinin sigortası bulunan kişiye gerekli tazminatı ödedikten sonra, kazadaki kusurlu bulunan kişiden hasar tutarını talep etmesi durumu olarak da açıklanabilir. Bu durumda sigorta şirketi sigortalının yerine geçmekte ve hukukta bu duruma “halefiyet ilkesi” denmektedir.

Halefiyet ilkesi sayesinde sigorta şirketi, üçüncü şahıslarda rücu hakkı kullanarak yani cayarak hasar için ödediği rakamın iadesini istemektedir.

Birçok durum rücu hakkının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu durumlardan bazıları şu şekildedir:

Ehliyetsiz Araç Kullanmak

Ehliyetsiz araç kullanmak yasalara aykırı olduğundan ve olası bir kaza durumunda kusur olarak kabul edilebileceğinden sigorta şirketleri bu gibi bir durumda rücu hakkını kullanabilmektedir.

Söz konusu durumunda kişinin ehliyeti yoksa kişi kaza yaparsa ve yolcu konumunda bulunan kişilerden birinin bedeninde hasar bulunursa rücu devreye girer ve sigorta şirketi yolcu konumundaki kişilerin maddi taleplerini karşılasa da kazaya neden olan ehliyetsiz kişiden ödeme talep edebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Alkollü Araç Kullanmak

Alkollü araç kullanmak kusur nedenidir. Eğer kişi alkollüyse, oluşabilecek kaza ya da ölüm durumlarında sigorta şirketi kazada yaralanan kişilere gerekli ödemeyi yapsa da sürücü konumunda bulunan alkollü ve kusurlu kişiye rücu ederek ödediği bedeli geri isteyebilir. Bu durumda kusurlu bulunan sürücünün alkol değeri de göz önüne alınmaktadır.

Yönetmeliklerde kaç promile kadar alkolle araç kullanılacağı belirtilmiştir.

Fazla Yük / Yolcu Taşınması

Eğer kişi aracına taşıyabileceğinden fazla yük ya da yolcu aldıysa ve sonrasında araçla kaza yaparsa, araca fazla yük yüklendiği konusunda resmi olarak karar verilirse rücu durumu ortaya çıkabilir. Kazada yaralanan veya ölen kişilerden biri tazminat talep ettiğinde sigorta şirketi ödemeyi yapar, ancak kazada kusurlu bulunan kişiden geri ödeme alır.

İzinsiz Zararlı Madde Taşımak

Tehlikeli ya da kimyasal madde taşımak için izin alınması gerekmektedir. Bu izinler alınmadan yapılan taşıma işlemi kusurludur. Eğer sürücü izinsiz zararlı madde taşınıyorsa ve kazada kusurlu olarak kabul görürse sigorta şirketi rücu hakkına sahip olur. Kaza sonucunda herhangi bir yaralanma ya da ölüm olursa sigorta şirketi tazminatı karşılar, ancak bedeli sürücüden temin eder.

Bunları da beğenebilirsin