Sorumluluk Sigortası Nedir?

Günümüzde her türlü durumda kendinizi güvence altına alabileceğiniz farklı sigorta ürünleri bulunmaktadır. Sağlık için, eviniz için ya da arabanız için sigorta yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarınızın eğitimi ya da seyahat için de sigorta yaptırmanız mümkündür. Tüm bu durumlar için farklı sigorta türlerini tercih etmeniz gerekmektedir. Vatandaşlar tarafından çok fazla bilinmeyen sigorta türlerinden biri de, sorumluluk sigortasıdır. Yazımızda sorumluluk sigortasına dair tüm merak edilenleri açıklayacağız.

Sorumluluk Sigortası Nedir?

Sigortanın türlerine göre sigortalıyı, aile bireylerini ya da çalışanları ihmale karşı ortaya çıkabilecek bedensel veya maddi zararlara karşı güvence altına alan sorumluluk sigortalarının farklı türleri olabilir. Bunun yanı sıra sigortaların kapsamı da hazırlanan poliçelerde belirlenerek, sigortalı kişinin sorumlu olduğu olumsuz durumlar nedeniyle tazminat hakkı doğan kişilerin karşılaştıkları zararlar da poliçe sınırları dahilinde sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Sorumluluk Sigortası Neyi Kapsar?

Sorumluluk sigortasının kapsamı poliçede detaylı olarak belirtilmekle beraber, yukarıda da açıkladığımız gibi sigortalının sorumlu olduğu ve tazminat hakkı doğan durumlarda zararların giderilmesini sağlamaktadır. Mesleki durumlardan doğan sorumluluklar, ticari ürünlerin görebileceği hasarlar ya da iş yerinde oluşabilecek iş kazalarından doğan sorumluluklardan zarar görülmemesi amacıyla, düzenlenen sorumluluk sigortaları farklı türlerde hazırlanabilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sorumluluk Sigortası Özellikleri Nelerdir?

Sorumluluk sigortası söz konusu olduğunda, en çok tercih edilen kişisel sorumluluk sigortası ve işveren sorumluluk sigortası özelliklerinden bahsetmek önemlidir. Kişisel sorumluluk sigortası tek başına bir ürün olarak kabul edilebilirken, işveren sorumluluk sigortasında hukuki sorumluluk sigortası, ürün sorumluluk sigortası, üçüncü şahıs sorumluluk sigortası ve mesleki sorumluluk sigortası gibi farklı çeşitlerin yer aldığını bilmek gereklidir.

Kişisel sorumluluk sigortası sigorta yaptıran aile bireyleri ile ev hizmetlisi gibi üçüncü şahısları ihmal ya da tedbirsiz davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek maddi ya da bedensel zararlara karşı koruma altına alır. Aynı zamanda söz konusu sigortalının olduğu konuta bakım ya da tamir için gelen kişiler için, kasti hareketler haricinde oluşan zararlara karşı da işverenin teminat altına alınmasına yardımcı olur.

İşveren sorumluluk sigortası farklı türlere sahiptir. Ancak genel anlamda iş yerinde meydana gelme olasılığı bulunan iş kazalarına karşı işverenin sorumluluklarını teminat altına almaktadır. Bu sigortaya bağlı olan hukuki sorumluluk sigortası iş kazası sonucunda zarar gören çalışanların hukuki masraflarını karşılarken ürün sorumluluk sigortası kusurlu hizmet ya da ürün satışı sonucunda üçüncü şahıslarda meydana gelen zararlardan doğan tazminatları karşılamaktadır. 

Sorumluluk Sigortası Zorunlu mu?

Sorumluluk sigortası kapsamında birçok farklı türde sigorta poliçesi düzenlenebilir. Bu sigortalardan bazıları zorunlu değilken, bazıları ise yapılması zorunlu olan sigorta türleri arasındadır. Buna göre kişisel sorumluluk sigortası ya da işveren sorumluluk sigortaları zorunlu değildir. Ancak özel güvenlik mali sorumluluk sigortası, tehlikeli maddeler mali sorumluluk sigortası, tüp-gaz sorumluluk sigortası ve deniz kirliliği mali sorumluluk sigortalarının yaptırılması zorunludur.

Bunları da beğenebilirsin