Sovtaj Bedeli Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sigorta ürünleriyle herhangi bir tatsız durumda poliçede bulunan limitler ve teminatlar dahilinde kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Günümüzde araç, konut ya da sağlık sigortaları çoğu kişi tarafından tercih edilse de poliçede yer alan bazı sigortacılık terimlerinin bilinmemesi gayet normaldir. Bu terimlerden biri olan sovtaj bedeli ise kasko sigortasında karşımıza çıkmaktadır. Sovtaj bedeli nedir ve nasıl hesaplanır sorularının cevapları yazımızda sizi bekliyor.

Sovtaj Ne Demek?

Sigortacılık sektöründe sıklıkla kullanılan sovtaj, hasar gören malın hasar almayan bölümünün sigorta şirketi tarafından alınarak gelir haline getirilmesi anlamına gelmektedir. Diğer yandan eğer hasar gören malın değer taşıyan bölümü sigortalı kişiye bırakıldığında bu değerin tazminat ödemesinden düşülmesi de sovtaj olarak adlandırılmaktadır. Sovtaj bedeli ise eğer hasarlı malın değer kaybetmeyen bir bölümü varsa bunun satışından elde edilen gelirdir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sovtaj Hangi Durumda Devreye Girer?

Sovtaj bedelinin ortaya çıkması için aracın kaza geçirerek ya da hasar alarak perte çıkmış olması gerekmektedir. Buna göre 1000 bin liralık kasko değeri olan bir araç kaza sonrasında perte çıkmışsa hasar görememiş olan bölümleri satılabilir. Sigorta şirketi aracın perte çıkması durumunda sigortalı kişiye kasko bedelini ödemekle yükümlüdür. Bu durumda sigorta şirketi perte çıkan aracı tamir ettirip satabilir. Bu satıştan elde edilen gelir ise sovtaj bedeli olarak kayıtlara geçer.
Sovtaj uygulamasının asıl amacı ise ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bu sayede geri dönüşüme katkıda bulunmakla beraber, perte çıkan araçlar arasından hala kullanılabilir durumda olanlar kullanıcıya geri kazandırılır. Sovtaj bedeli söz konusu olduğunda uygulama sadece eksper raporu ile perte çıkmış olan araçlar için geçerlidir. Hurdaya çıkan araçlarda sovtaj uygulaması yapılamaz.

Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Kasko sigortası yaptıran çoğu kişi sovtaj bedeli nasıl hesaplanır sorusunu sormaktadır. Sovtaj bedeli hesaplaması için öncelikle kaza sonrasında araca ait eksper raporunun hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan eksper raporunda aracın kullanılamaz durumda olduğu belirtilmişse aracın rayiç bedeli sigortalı kişiye ödenir ve kazalı olan araç sigorta şirketine kalır. Bu sayede aracın tüm hakları da sigorta şirketine geçmiş olur. Sovtaj bedeli her araçta farklılık gösterdiğinden net bir hesaplama yapılması mümkün değildir.

Bunları da beğenebilirsin