Staj Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Her çalışanın çalışma hayatı sonunda gerekli süreyi doldurarak emekli olma beklentisi vardır. Emekliliğe hak kazanan çalışanlar, her ay belirlenen miktarda bir maaş ödemesi almaya hak kazanırlar. Emekli olabilmenin ilk şartı, belirlenen çalışma günlerinin doldurulması ve çalışma süresi boyunca sigortalı çalışılmasıdır. Günümüzde üniversite ya da lise öğrencileri okudukları bölümlere bağlı olarak staj programlarında çalışmakta ve çalışma hayatını tecrübe etmektedir. Yapılan yeni düzenlemelerle beraber stajyer olarak çalışan öğrenciler için staj sigortası yapılmaktadır. Ancak çoğu kişi staj sigortasının ne olduğu ve ne işe yaradığına dair tam bilgi sahibi değildir. Yazımızda staj sigortasıyla alakalı tüm merak edilenleri açıklayacağız.

Staj Sigortası Nedir?

Staj sigortası, işletmelerde staj gören öğrenciler için yaptırılan bir sigorta türüdür. Staj sigortasıyla öğrenimini tamamlayan ve okuduğu bölümle alakalı bir şirkette stajyer olarak işe başlayan öğrenciler, sigortalı olarak kabul edilmektedir. Diğer yandan normal bir vatandaşın sigortalı çalışması sonucunda yapılan sigorta ile staj sigortası birbirinden farklıdır. Staj sigortası, öğrencilerin stajyer olarak çalıştıkları süre boyunca herhangi bir meslek hastalığı ya da iş kazası geçirmesi durumunda sunulacak hizmetler için prim ödemesi yapılmasını esas alır. Böylece iş hayatına yeni atılan öğrencilerin sağlıkları güvence altına alınmış olur. 

Staj Sigortası Ne İşe Yarar?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Staj sigortasının ana amacı, öğrencileri meslek hastalığı, iş kazaları ve hastalıklara karşı güvence altına almaktır. Buna göre staj sigortası ödemelerinde, emeklilikle alakalı herhangi bir prim ödemesi yapılmamaktadır. Stajyer olarak çalıştıkları süre boyunca sağlık sorunları oluşması durumunda öğrencilerin mağdur olmamasını sağlayan staj sigortası, bu açıdan önemli bir fayda sağlamaktadır. Lisans öğrencileri için staj süresi 60 gündür ve bunun 30 günü mesleki staj, kalan 30 günü ise genel çalışma olarak görülür. Buna göre lisans öğrencileri için 60 günlük staj sigortası ödemesi yapılmalıdır.

Okul Staj Sigortasını Karşılıyor mu?

Staj sigortası söz konusu olduğunda, öğrenincinin bağlı olduğu eğitim kurumunun staj sigortasını karşılayıp karşılamadığı da kafa karıştıran sorulardan biridir. Staj sigortasında  aylık prime esas kazanç için brüt asgari ücret dikkate alınır ve prime esas kazancın %6’sı oranında prim ödenir. Bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir. SGK bildirim işlemleri bu öğrencilerin prim ödeme yükümlüsü olan eğitim gördükleri kurumlarca yapılır. Öğrencinin sigorta girişinin yapılması sonrasında, eğitim kurumu %1 kısa vadeli sigorta primini karşılamaktadır. Diğer yandan anne veya babasından sağlık yardımı olmayan öğrenciler için de okul %5 genel sağlık sigortası prim ödemesini yapmakla yükümlüdür.

Staj Süreleri ve Çıraklık Sigortası Emekliliği Etkiler mi?

Staj sigortası ya da çıraklık sigortası ile alakalı herkesin yanıldığı en temel nokta, emekliliğe olan etkidir. Staj sigortası öğrencilerin sigorta girişinin yapılmasını sağlasa da, emeklilik için herhangi bir anlam ifade etmez. Çünkü bu sigorta süresi boyunca emeklilik prim ödemeleri değil, hastalıklara ya da iş kazalarına karşı prim ödemeleri yapılır. Bu nedenle staj sigortasının süresinin uzun olması ya da öğrencilerin staj sigortasının bulunması emekliliğe etki eden unsurlardan değildir.

Bunları da beğenebilirsin