Sürprim Nedir? Nasıl Uygulanır?

Sağlık, maddi kayıplar ya da herhangi bir malı güvence altına almak için tercih edilen birçok farklı sigorta ürünü bulunmaktadır. Birçok kişi aracını ya da evini sigortalatırken, aynı zamanda sağlık sigortası ya da hayat sigortası gibi ürünleri de kendi için tercih edebiliyor. Çoğu kişi sigorta ürünleri için kullanılan terimlerin çoğunun anlamını tam olarak bilmiyor. Sürprim de bunlardan biri. ve Bu yazımızda sürprimle ilgili tüm detaylarından kolayca anlaşılabilir bir şekilde bahsedeceğiz.

Sürprim Nedir?

Tüm sigorta türlerinde sigortayı yaptıran kişinin ödemekle yükümlü olduğu poliçe bedeline prim ödemesi denmektedir. Farklı sigorta türlerinde farklı sigorta primi uygulaması yapılmaktadır. Diğer yandan prim ödemeleri sadece sigorta türüne değil, sigortayı yaptıran kişinin bazı özelliklerine de bağlıdır. Eğer sigorta ev ya da araba gibi taşınmaz mallar için gerçekleştiriliyorsa prim hesaplaması elbette bu ürünlerin özelliklerine göre yapılır.

Sürprim hemen hemen tüm sigorta ürünlerinde farklı sebeplerden dolayı prim bedeli haricinde sigorta şirketi tarafından ek olarak talep edilen ek prim olarak adlandırılmaktadır. Sürprim uygulaması farklı gerekçelerle yapılabilmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sigorta Sürprim Nasıl Uygulanır?

Her sigorta ürünü için farklı nedenlerden dolayı uygulanabilen sürprim, aynı zamanda farklı oranlarda talep edilmektedir. Çoğu zaman sürprim uygulaması zorunlu sigorta türlerinde daha sık görülür ve eğer mevcut sigorta poliçesi zamanında yenilenmezse sürprim söz konusu olabilir.

Sigorta poliçelerinde yer alan teminatlara ek olarak standart poliçede de bulunmayan başka teminatların poliçeye dahil edilmesi istendiğinde de sürprim karşımıza çıkar. Buna göre sözleşmeye yeni teminatlar eklenerek sigorta primi hesaplaması yeniden yapılır. Standart poliçenin prim ödemesinden daha fazla olan tutara ise sürprim denir. Sürprim genellikle DASK, kasko, zorunlu trafik sigortası, sağlık ve hayat sigortalarında sıklıkla kullanılır.

Sürprim Oranı Nedir?

Sürprim oranı sigorta türüne, teminatlara ya da sigortayı yaptırmak isteyen kişinin isteklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Diğer yandan bazı sigorta türleri için azami sürprim oranları devlet tarafından belirlenirken, bazı sigorta türlerinde bu oran sigorta şirketine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle herhangi bir sigorta yaptırmadan önce sürprim oranlarının ne kadar olduğunu öğrenerek karşılaştırma yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin