Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi

Tamamlayıcı sağlık sigortası diğer tüm avantajlarının yanında gerekli koşulları sağladığında bazı vergi indirimlerini de beraberinde getiriyor. Özel sağlık sigortaları için de geçerli olan bu durum için primlere ödediğiniz fiyatın aylık gelirinizin yüzde on beşinden az olması gerekiyor. Siz de bu durumdaysanız gelir vergisi indiriminden faydalanma şansı elde edebilirsiniz.

Kimler Faydalanabilir?

Sigortanız için gelir vergisi indirimi imkanından yararlanmak için vergi ödeme zorunluluğunuzun olması yeterli. 2013 yılı öncesinde bu indirim için belirlenmiş oran yüzde beşti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı yeni düzenleme ile yüzde on beşe çıkarıldı.

Devlet Memurları İçin Vergi İndirimi

Devlet memuru olarak çalışıyorsanız bu vergi indiriminden yararlanmanız mümkün. Tek yapmanız gereken poliçelerinizi ve ödeme makbuzlarınızı bölümünüzün sorumlu muhasebe yetkilisine iletmek. Yalnızca şunu unutmamak gerekir bu durumda indirim yapılacak sigortanın hesabı için o sigortayı ödeyen kişinin maaşı esas alınacaktır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Serbest Meslek Çalışanları İçin Vergi İndirimi

Serbest meslekle hayatını geçindiren kişilerin, yani, tarım ya da ticaret yaparak ya da kira geliri ile yaşayan ve sigorta primlerini ödeyenler durum biraz daha farklı. Böyle bir durumda sürekli bir maaştan söz etmiyoruz. Bunun için temel alınacak şey serbest meslek erbabının beyan ettiği gelir vergisidir. Bunların muhasebe kayıtları ile sağlık sigortası vergi indirimine başvurmak mümkün. Aynı şekilde beyan edilmiş gelirin yüzde on beşi esas alınacaktır vergi indiriminde. Fakat serbest meslek icra ederken düzenli bir geliriniz var ise, bunu ibraz ederek, beyannameye gerek kalmadan indirimden faydalanabilirsiniz.

Özel Sektör Çalışanları İçin Vergi İndirimi

Özel sektörde bordro usulü çalışanlar için de bu vergi indiriminden faydalanmak mümkün. Sigorta prim ödemelerinizden alacağınız makbuzu ya da bu ödemeyi gerçekleştirdiğinizi gösteren dekontu işyerinizin muhasebesine iletmeniz gerekir. Gerekli kayıt işlemleri muhasebece yapıldıktan sonra ödemesini yaptığınız priminin indirim bedellerini geri alabilirsiniz.
Bu indirimden faydalanmak için şu konuları dikkate almayı unutmayın. Prim ödemelerinizi kredi kartı ile yapıyorsanız her ayın sonunda yaptığınız ödemeyi gösteren dekontu muhasebecinize götürmeniz gerekir. Son olarak indirimden sürekli bir şekilde yararlanabilmek için sigorta primlerinizi aksatmadan ödemeniz gerekir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hesaplama?

Sağlık sigortası vergi indiriminden faydalanmak için her ay ödediğiniz tutarın iki temel değeri aşmaması gerekir. Öncelikle aynı ay elde ettiğiniz brüt gelirinizin yüzde on beşinden fazla olmalıdır sigorta gideriniz. Bir de o yıl için belirlenmiş asgari ücretten fazla olamaz. Bir örnek ile bu hesapları yaparak açıklayalım. Bir gelir sahibi aylık 4000 TL maaş alıyor olsun. Bunun 500 TL’sini de vergi olarak ödüyor diyelim. Bu kişi sağlık sigortası yaptırsın; 2000 TL değerinde sağlık sigortasını on ay boyunca ödemi kabul etsin. 2000x%15=300 TL vergi indirimi alacaktır. Fakat bunu on aylık bir dilimde ödediği için her ay 30 TL şeklinde işleyecektir bu indirim. Böylece başta aylık 500 TL vergi öderken on ay boyunca 500-30=470 TL vergi ödeyecektir.

Bunları da beğenebilirsin