Tapu Masrafları Ne Kadar Tutuyor? Kim Tarafından Ödeniyor?

Ev satın almayı düşünen ya da satın alma sürecine gelmiş olan kişiler çoğu zaman evin parasını ödedikten sonra tüm masrafların bittiğini düşünüyor. Ancak ev satın alırken hesaba katılması gereken en önemli masraflardan biri olan tapu masrafı, göz önünde bulundurulması gereken giderler arasında ilk sıradadır.

Bu masrafın ne kadar tutacağı da ev alacaklar tarafından merak ediliyor. Ancak burada dikkate alınan faktör evin değeri olduğundan herkesin ödediği tapu masrafı aynı olmuyor.

Tapu masrafları denildiğinde birçok farklı rakamla karşılaşmak mümkün. Bu durumda ev satın alma sürecinde olanlar ya da ev alacak kişiler bu ödeme ile ilgili net bir yanıt bekliyor. Bu yanıtı aslında kısa bir işlemle almak mümkün. Satışa konu olan tüm taşınmazlarda aynı şekilde hesaplanır. Alınan taşınmazın fiyatına göre oransal olarak sabit bir fiyata erişmek mümkündür.

Tapu harcı olarak da bilinen tapu masrafı, satışa konu olan tüm taşınmazlar için tapuda alınan artış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcı alıcıdan %2, satıcıdan %2 olmak üzere tahsil edilmektedir.

Tapu Masraflarını Kim Ödeyecek?

Tapu masrafları yukarıda da belirttiğimiz gibi hem alıcıdan hem de satıcıdan alınmaktadır. Ancak satıcı tapu masrafını ödemeyeceğini beyan eder ve alıcı bunu kabul ederse bu durumda %4’lük masraf alıcı tarafından ödenir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Diğer yandan aynı durum alıcı için de geçerlidir. Bu durumda ikili anlaşma önemlidir ve iki taraf arasında anlaştığı sürece bir taraf tüm masrafları karşılayabilir.

Tapu harcı hesaplaması ise alıcı ve satıcının beyan ettiği alış/satış tutarı üzerinden yapılmaktadır. Bu durumda tapuya beyan edilen fiyat ne ise masraf da bu fiyat üzerinden hesaplanmaktadır.

Tapu Masrafları Nasıl Hesaplanır?

Tapu masrafı hesaplaması yaparken gayrimenkulün değeri baz alınmaktadır. Bu durumda tapu işlemleri yapılacak mülkün değerinin 400 bin TL olduğunu varsayalım. Bu durumda tapu masrafının %2’si alıcı %2’si ise satıcı tarafından ödenecek. (400.000 TL x 2/100 = 8.000 TL)

Hesaplamaya göre tapu masrafı alıcıdan 8.000 TL, satıcıdan 8.000 TL olarak tahsil edilecektir.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer iki taraf da anlaşır ve tek bir taraf tapu masraflarını karşılayacak olursa ödeyeceği toplam rakam 16.000 TL olacaktır.

Bu tutarın ne kadar tutacağı konusu tamamen mülkün değerine bağlı olacağından herkes farklı miktarlarda ödeme yapacaktır. Evin değeri düşükse tapuda o kadar az ödeme yaparken, yüksek değere sahip bir gayrimenkul için daha fazla tapu masrafı çıkacaktır.

Bunları da beğenebilirsin