Ticari Kredi Limiti Nasıl Belirlenir?

Finansal ihtiyaçları karşılamak için en sık kullanılan hizmetlerden biri de kredilerdir. Bireysel kredi ihtiyaçları için konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da araç kredisi alınabilirken, işletmelerin ticari ihtiyaçlarını karşılaması için de ticari kredi alınmaktadır. İşini büyütmek, borçlarını ödemek, ticari ihtiyaçlarını karşılamak ya da yeni yatırımlar yapmak isteyen işletmeler bankalar tarafından sunulan ticari krediden faydalanabilir. Çoğu işletme sahibi ise ticari kredi limitinin nasıl belirlendiğini merak etmektedir. Yazımızda ticari krediye dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Ticari Kredi Limiti Neye Göre Belirlenir?

Bankalara yapılan kredi başvurularında onay verme aşaması kredi notu ve risk raporu üzerinden değerlendirilmektedir. Bu açıdan ticari kredilerde de limit belirlemesi kredi geçmişi, firmanın ticari geçmişi, çek/senet kullanımındaki performans, sağlanan teminat, toplam kredili hesap durumu ya da ticari faaliyetlerdeki düzenlilik gibi birçok durumun etkendir.

Bireysel kredilerde limit banka tarafından belirlenmekte ve borcun vadesinde ödenmesi beklenmektedir. Ticari kredilerde ise işletmeler için belirlenen süre dahilinde bir kredi limiti açılmakta ve gerektikçe kredi kullanımı sağlanmaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Genel Kredi Limiti Nedir?

Ticari kredi limitinden ayrı olarak banka ve müşteri arasında Genel Kredi Sözleşmesi yapılarak belirlenen süre dahilinde bankada mevcut azami borç tutarının tanımlanması mümkündür. Genel kredi limiti de gerçek kişi ve esnaf/meslek sahipleri için onaylanan kredi çeşitlerini kapsamaktadır. Genel kredi limitinde vade imkanları banka tarafından belirlenirken azami tutar da müşterinin ödeme gücü dikkate alınarak belirlenmektedir.

Ticari Kredi Nasıl Alınır?

Ticari kredi almanın ilk şartı ticari faaliyete sahip olan bir şirketin bulunmasıdır. Bankalara yapılan ticari kredi başvurusu sonrasında ödeme gücü değerlendirilir ve şirketiniz için sağlanacak kredi tutarı bildirilir. Ticari kredi limiti de şirketin daha önceki finansal hareketlerine göre gerçekleştirilirken, başvuru aşamasında imza sirküleri, vergi levhası ve şirketin bağlı olduğu ticaret odası kaydı istenebilir. Belirlenen limit teklifinin kabul edilmesi sonrasında şirket belirlenen süre dahilinde olmak üzere nakit ihtiyacını ticari kredi ile karşılar.

Bunları da beğenebilirsin