Ticari Kredi Türleri Nelerdir?

Kredi kullanmak artık ekonomimizin ayrılmaz bir parçası. Ev almak, araba almak ya da tatile gitmek için kredi çekebiliyoruz. Bireysel ihtiyaçlarımıza hitap eden bu kredilerin yanında bir de kurumsal ihtiyaçları gidermek için tasarlanmış kredi türleri mevcut elbette. Kurumların maddi sıkıntılarını aşmak ya da büyüme sağlamak için ihtiyaç duyduğu parayı bankalar ticari krediler ile sağlıyor. Bu kredi türleri de bireysel krediler gibi hem kullanım alanı hem de miktarları ve geri ödeme şekillerine göre birçok farklı alt başlığa ayrılıyor. Eğer işletmeniz için ticari kredi çekmeyi düşünüyorsanız kredi çeşitlerini iyice araştırmalı ve ihtiyacınıza hangi kredinin daha iyi cevap vereceğine karar vermeniz gerekiyor.

Teminatlı Ticari Kredi

Ticari krediler bankaların istedikleri teminatlara göre iki sınıfa ayrılırlar; teminatlı ve teminatsız krediler. Açık kredi de denilen teminatsız kredide bankaya ekonomik olarak verdiğiniz güven doğrultusunda bir teminat sunmanıza gerek kalmaz. Öte yandan kredi ödemelerinizin devamlılığı konusunda şüphe duymak isteyemeyen bankalar teminat isteyebilir. Bu teminat iki şekilde mümkündür. Bankanın uygun gördüğü başka bir kişi tarafından kefalet sunmanız ya da ev, araba gibi taşınmazlarınızla veya banka hesabınızdaki para ile maddi teminat sunmanız istenebilir.

Spot Kredi

Bu kredi türünde krediyi çekerken banka ile birlikte belirlediğiniz faiz miktarı vade sonuna kadar değişikliğe uğramaz. Vergiler ve öteki kesintilerle faiz toplamı yine kredi çekerken belirlenen dönemlerde anapara vadesinin dolmasıyla toplu olarak ödenir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Rotatif Kredi

Ticari kredilerden rotatif krediyi aslında günlük hayatta kullandığımız kredi kartına benzetmek mümkün. Bu kredi türü ile belirlenmiş bir limiti aşmamak kaydıyla dönemler içerisinde sürekli olarak kredi kullanmanızı sağlayan bir sistemdir. 12 aya kadar belirlenen rotatif krediye kısa vadeli, 12 ile 24 ay arasındakilere orta vadeli, 24 ay ve üzerinde sürelere sahip krediye uzun vadeli denmektedir.

Açık Kredi

Bu kredi türü bankaların yüksek oranda güvendiği kurumlara verdiği, hiçbir teminat gerektirmeyen, yalnızca kurumun yetkilisinin imzası karşılığında alabildiği kredilere denir. İşletmenin ekonomik yapısının verdiği güven doğrultusunda işletmeye borçlu cari hesap olarak verilmektedirler.

Gayrinakdi Kredi

Gayrinakdi kredilerde bankalardan kredi yani borç olarak nakit almazsınız. Direk para yerine size verilen şey aslında bankanın garantisidir. Bu şekilde ticari atılımlarınızda daha güvenli hareket etmeniz sağlanmış olur. Gayrinakdi kredide faiz işlemesi söz konusu değildir, bankalar bu işlem için sadece komisyon kesebilirler.

Bunları da beğenebilirsin