Topraktan Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Topraktan ev almak -yani inşaatı yeni başlamışken, müteahhit ya da müteahhit firma ile anlaşarak ev sahibi olmak- oldukça kazançlı bir durumdur. Genel olarak topraktan ev sahibi olmakla inşaatı tamamlanmış bir daireyi satın almak arasında %20 civarında fark bulunur. Bu ortaya çıkan fark elbette topraktan ev sahibi olacak kişi için karlı bir durum meydana getirmektedir.

Ancak, topraktan ev sahibi olurken, henüz tamamlanmamış bir proje satın alınarak pek çok riski de üzerinize almaktasınız. Bu nedenle topraktan ev almayı düşünüyorsanız, size aşağıda yer verdiğimiz öneriler listesine bir bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Topraktan Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Müteahhitti ve Müteahhit Firmasını İnceleyin

Topraktan ev almak isteyenler mutlaka binayı inşa edecek müteahhit ya da müteahhit firmayı detaylı bir şekilde araştırmalıdır.  Müteahhit veya müteahhit firmasının daha önce yaptıkları konut projeleri incelenmeli, konut projelerinin anlaşılan zamanda teslim edilebilme durumu araştırılmalıdır.  Bu konuda istenirse müteahhit sorgulaması da yapılabilmektedir.

Kat İrtifakı Tapusunu İnceleyin

Bu tapu, bina tamamlandığı zaman, alacağınız dairenin hangi katta bulunacağı ve binadaki yerini belirlemektedir. Henüz inşaat temel durumunda olsa dahi bir evin kat irtifakını kendi üzerinize almak evi ya da eve benzer kaba inşaatın tarafınıza teslim edileceğini garanti altına aldığınız anlamına gelmektedir.

Müteahhitte, almayı planladığınız evin bütün ücretinin en baştan teslim edildiği gerçeğine karşın, müteahhittin iflas etmesi veya herhangi bir sorun yaşamanız halinde elinizdeki yegane belge bu kat irtifakı tapusu olacaktır.

Tapu Kayıtları ve İmar Planını İnceleyin

Binanın dikileceği arsanın tapu kayıtları detaylı bir şekilde incelenmeli ve belediyenin imar planına göre uygun olup olmadığının doğrulanmasına dikkat edilmelidir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Teslim Tarihine Dikkat Edin

Topraktan ev almanın en büyük risklerinden bir tanesi de müteahhit veya müteahhit firma tarafından binanın ve dairenin sizin için de uygun olan ve planlanan zamanda teslim edilmesidir. Bu nedenle müteahhit ya da müteahhit firma ile anlaşmaya varırken, mutabık kalınan teslim tarihine dikkat edilmelidir.

Kat ve Oda Numarasını Krokide Tespit Edin

Konutu satın alırken imzalayacağınız sözleşmede kat ve odaya ait numara, planlı kroki üzerinde tespit edilerek çizilmelidir. Bu tür tespitlerin yapılması, ileride yaşanabilecek olası problemlerin önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir.

Detaylı Sözleşme Hazırlanmasına Dikkat Edin

Dairenin bulunacağı bina tamamlandığında, dairenin özellikleri hakkında bütün ayrıntılar sözleşme içerisinde bulunmalıdır. Söz konusu detaylar, dairenin metrekaresi, konut planı, bina cephesi, oda sayısı, odaların büyüklükleri ve banyo sayısı olmak üzere bütün detaylar sözleşme içerisinde mutlaka yer almalıdır.

Ayrıca projenin planlanan teslim tarihinde teslim edilmemesi durumunda, herhangi bir cezai şartın uygulanıp uygulanmayacağını belirleyen maddeleri ve ödeme şartlarını sözleşme içerisine ekleyerek, karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorun karşısında güvence sağlayabilirsiniz.

İlerlemeleri Detaylıca Takip Edin

Satın aldığınız evin, basit, ileri kaba hali ya da yapılı teslim hali aşamaları takip edilerek projenin planlandığı gibi ilerleyip ilerlemediği tespit edilmelidir. Kapı, pencere, zemin, alçıpan özellikleri, banyo vitrifiyeleri, elektrik ve su tesisat malzemelerinin markaları ve de modelleri birer birer incelenerek plan dahilinde ilerlemeyen bir durum varsa tedbir alınmalıdır.

Ev almak isteyenlerin ihtiyacı olan detaylı rehberlik için olayın kolayı yanınızda! Ev alırken nelere dikkat etmeli ve aklınızdaki diğer sorularla birlikte gelin, nasıl bir ev alabilirsiniz birlikte bakalım!

Bunları da beğenebilirsin