Trafik Sigortası Basamakları Nasıl Belirlenir?

Trafiğe çıkan her aracın yaptırması gereken trafik sigortası, olası bir kaza durumunda sizi birçok sorundan kurtarabilir. Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortası ile kaza yapıldığı taktirde karşı tarafa verilen hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bu nedenle zorunlu olmasının yanı sıra, sürücüler için avantajlı bir sigorta ürünü olan trafik sigortası, özellikle yeni araç sahipleri için prim tutarının ne olacağı konusu belirsizlik gösterebilir. Trafik sigortası poliçesi her araç için farklı düzenlenir ve ücret hesaplaması da birçok faktöre göre yapılır. Sürücülerin en çok merak ettiği soru ise, bu ücret hesaplamasında da kullanılan trafik sigortası basamaklarıdır.

Trafik Sigortası Basamakları Nedir?

Trafik sigortasının zorunlu ve her yıl yaptırılması gereken bir sigorta ürünü olduğundan bahsetmiştik. Bu noktada trafik sigortası basamakları da sürücülerin trafik kurallarına uyma istikrarına göre belirlenmektedir. Aynı zamanda trafik basamakları sayesinde kurallara uyan, ceza puanı olmayan ya da az olan kişiler poliçelerinde indirim hakkına sahip olabilir. Buna göre trafik sigortası basamakları, toplamda 7 tanedir ve ilk kademe yüksek prim ödemesi anlamına gelirken, 7. kademe düşük prim ödemesi anlamına gelmektedir. Trafiğe ilk kez çıkan sürücüler için trafik sigortası basamağı 4 olacaktır.

Trafik sigortası basamak derecenizin ne olduğunu bilmiyorsanız, bunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. E-Devlet üzerinden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” ekranına ulaşarak, adınıza kayıtlı olan araç için trafik sigortasına ulaşabilirsiniz. Trafik sigortası, poliçenizde hangi basamaktan işlem yapıldığı belirtilmektedir.

Trafik Sigortası Basamakları Neye Göre Belirlenir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Trafik sigortası basamakları belirlenirken sürücünün trafik kurallarına ne kadar uyduğuna dikkat edilse de, en önemli etken kaza yapıp yapılmamasıdır. Trafik sigortasının geçerli olduğu 1 sene boyunca sürücü hasara neden olacak şekilde kaza yaparsa, trafik sigortası basamağı düşer. Sürücü söz konusu zaman içerisinde herhangi bir kazaya karışmazsa trafik sigortası basamağı en yüksek kademe olan 7. sıraya doğru yükselecektir.

Trafik sigortası basamaklarına dikkat etmek, ilerleyen yıllarda daha az sigorta primi ödemenize yardımcı olacaktır. Hasarsızlık indirimi sayesinde %42’ye kadar daha az sigorta primi ödemenizi sağlayan trafik sigortası basamakları bu nedenle önemlidir. Buna göre trafik sigortası basamaklarına göre indirim ve artış oranları otomobiller için şu şekildedir:

  • basamak trafik sigortasında %135 prim artışı uygulanır.
  • basamak trafik sigortasında %90 prim artışı uygulanır.
  • basamak trafik sigortasında %45 prim artışı uygulanır.
  • basamak trafik sigortası ilk kez trafiğe çıkan sürücüler için geçerlidir ve herhangi bir indirim ya da artış uygulaması yapılmaz.
  • 5. basamak trafik sigortasında %10 hasarsızlık indirimi uygulanır.
  • 6. basamak trafik sigortasında %22 hasarsızlık indirimi uygulanır.
  • 7. basamak trafik sigortasında %42 hasarsızlık indirimi uygulanır.

Yukarıda yer alan artış ve indirim oranları; otomobil, kamyonet, iş makinesi, traktör, römork, motosiklet, tanker ve tarım makineleri için yapılan trafik sigortaları için geçerlidir.

Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?

Trafik sigortası yaptırmanın zorunlu olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Trafik sigortası, sürücüler tarafından yaptırılması mecbur olan sigorta türleri arasında yer almaktadır. Çoğu kişi kasko ve trafik sigortasını birbirine karıştırdığından, bu durumda hangisini yaptırmaları gerektiğine dair bilgi arayışına girmektedir. Kasko zorunlu bir sigorta olmasa da, çoğu sürücü zorunlu olan trafik sigortasıyla beraber kaskoyu da yaptırmaktadır. Ancak trafik sigortasını yaptırmak söz konusu olduğunda, böyle bir seçenek yoktur. Trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkan sürücüler, çok ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.

Bunları da beğenebilirsin