Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur? Silinir mi?

Alışveriş yapmak, harcamaları taksitlendirmek ya da bankalar tarafından sunulan kampanyalardan faydalanmak için kredi kartı kullanımı oldukça fazladır. Ülkemizde hemen her kişinin kredi kartı bulunmaktadır. Kredi kartı doğru kullanıldığında, alışveriş yapmak birçok avantaj sağlamaktadır. Özellikle alışverişlerin taksitlendirilmesi konusunda kullanıcıları daha çok kendine bağlayan kredi kartları, doğru kullanılmadığında borcunuzun giderek daha fazla olmasını sağlayabilir. Kredi kartı borcunun sürekli olarak ertelenmesi sonunda kendinizi çıkmaz bir sokakta bulmanıza neden olabilir. Diğer yandan kredi kartını aktif olarak kullanan kişiler, vefat eden kişinin kredi kartı borcunun ne olduğunu merak etmektedir.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Nasıl Öğrenilir?

Yakını vefat eden ve kredi kartı borcu olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler bunu ne şekilde yapabileceğini merak etmektedir. Özellikle mirasçısı olduğunuz bir yakınınız varsa, kredi kartı borcunun öğrenilmesi oldukça önemlidir. Ancak bunu öğrenmek için öncelikle veraset ilamı alınması gerekmektedir. Vefat eden kişinin yakınları kredi kartı borcunu öğrenmek için, bankaya veraset ilamı ile başvuru yaptıktan sonra borçlara dair tüm detaylara ulaşabilir.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur, Silinir mi?

Vefat eden kişinin yakınları ya da mirasçıları kredi kartı borcunun ölümden sonra silinip silinmeyeceğini merak etmektedir. Özellikle yüksek miktarlardaki borçlar söz konusu ise, bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar vermek gerekecektir. Kişinin vefatı halinde nasıl ki tüm mal ve varlıkları mirasçılarına devrediliyorsa, kredi kartı borcu da aynı şekilde mirasçılara kalacaktır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi kullanımında olduğu gibi, kredi kartı kullanımı için hayat sigortası yapılmamaktadır. Kredi kartı kişinin istediği zaman harcama yapmasına olanak tanıyan bir araç olduğundan mirasçılar kredi kartı borcunu da devralmaktadır. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarının silinmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak eğer kişinin hayat sigortası varsa ve poliçeye kredi kartı ek teminatı dahil edilirse sonuç farklı olacaktır. Böyle bir durumda vefat eden kişinin hayat sigortası olduğu için kredi kartı teminatı ile kalan tüm borçlar sigorta şirketi tarafından ödenecektir.

Kredi kartı borçlarının silinmesi ile ilgili bankaların inisiyatifinde olan durumlar da mevcuttur. Kişinin toplu ölümlere neden olan afet ya da terör saldırıları nedeniyle vefat etmesi sonucunda, bankalar kredi kartı borcunu silebilir. Ancak bu zorunlu bir durum olmadığından tamamen bankanın inisiyatifindedir.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme

Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve mirasçılar kalan borcu ödemek istemiyorsa, reddi miras yaparak bu durumu çözüme kavuşturabilir. Ancak reddi miras yapılması durumunda vefat eden kişinin bıraktığı tüm mal ve varlıkları da reddetmiş olursunuz. Böyle bir seçenek kalan mal ve varlıkların borçtan daha az olması durumunda daha mantıklıdır. Diğer yandan vefat eden kişinin kredi kartı borcunu ödemek isteyen mirasçılar, taksit yapılıp yapılmayacağını da merak etmektedir.

Vefat eden kişinin kredi kartı borcu mirasçılara geçtiği için, yapılandırma yapılması mümkündür. Borcun miktarının fazla olması nedeniyle ödemekte zorlanacak olan mirasçılar veraset ilamı ile bankaya başvuruda bulunarak, kredi kartı borcunun taksitlendirmesini talep edebilir. Bazı bankalar taksitlendirme için ekstra şart koşmasa da, bazıları borcun bir kısmının önden ödenmesini talep edebilir. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarına dair detaylı bilgi sahibi olmak için öncelikle ilgili bankaya danışmak gerekir.

Bunları da beğenebilirsin