Yatay Mimari Nedir? Avantajları Nelerdir?

Konut ve çevrecilik sektörünün ileri gelenleri tarafından son zamanlarda sıklıkla gündeme getirilen yatay mimari, vatandaşların merakını cezbediyor. Yatay mimari ile şehirlere düzenli bir görünüm kazandırmak mümkün olurken, birçok farklı avantaja sahip olması da son zamanlarda neden popüler hale geldiğini gösteriyor. Peki, yatay mimari nedir ve avantajları nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.  

Yatay Mimari Nedir?

Genel olarak yapılacak konutların müstakil ev şeklinde planlanması olarak da açıklayabileceğimiz yatay mimari, şehrin inşasında enine gelişen yapılara yer verilmesi anlamına gelir. Bu durumda söz konusu konutların 2 veya 3 katlı olması gereklidir. Az katlı yapılar yatay mimarinin en önemli noktası olarak açıklanabilir. Aynı zamanda yatay mimari ile yapılan yapılar geniş bir alan üzerine yayılır ve bu da kişilerin yüksek katlarda yaşamasını engeller.

Yatay Mimari Anlayışının Ortaya Çıkışı

Bu yazı ilginizi çekebilir

Dikey mimari nedeniyle ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması amacıyla ortaya çıkan yatay mimari, geçmiş zamanlarda insanların tek katlı ve geniş evlerde yaşamaları nedeniyle uyum sorunu yaşanmasını da engellemektedir. Diğer yandan yatay mimari söz konusu olduğunda geniş alanlara ihtiyaç duyulması çalışmaların aksamasına neden olabilmektedir. Özellikle İstanbul gibi metropol olarak kabul edilen şehirlerde yatay mimari için gerekli geniş alana sahip olmak sorun teşkil edebilmektedir.

Yatay Mimarinin Avantajları Nelerdir?

Yatay mimari yönteminin daha fazla yerleşim alanında benimsenmesi insanların yaşam kalitelerini artırırken birçok farklı avantajı da beraberinde getirmektedir. Yatay mimari avantajlarından bazıları şu şekildedir: 

  • Şehrin belirli bölgeleri arasındaki yapılardaki kar farkı yatay mimari ile ortadan kalkmaktadır. Yatay mimarinin uygulandığı alanlarda şehrin silüeti bozulmaz ve daha düzgün bir görünüm ortaya çıkar. 
  • Yüksek katlı binalarda yaşayan insanların deprem gibi doğal afetler nedeniyle binalarının hasar almasından korkması yatay mimari ile engellenebilir. 
  • Yatay mimari sayesinde insanlar dar ve yüksek katlı binalar yerine geniş ve az katlı binalarda ferah bir şekilde yaşarlar. 
  • Komşuluk ilişkilerinin neredeyse bitmesine neden olan yüksek katlı bina yaşamının aksine, yatay mimari insanların komşuluk ilişkilerinde artış görmelerine neden olur. 
  • Yatay mimariye sahip olan bir binada yaşayan kişilerin doğa ile iç içe olması dikey mimariye oranla çok daha olasıdır. 
Bunları da beğenebilirsin