Yeni Evinizi Alırken Ulaşım Seçeneklerini Nasıl Değerlendirmelisiniz?

Semt Seçiminde Yaşam Kalitesi ve Ulaşım

Konut arayışı içerisindeyseniz hiç süphesiz önünüze sunulan sunulan bir sürü seçenek var. Şehir içi mi, şehir dışı mı; uzak semtlerdeki toplu konut projeleri mi, yoksa merkezi semtlerdeki blok yapılar mı derken semt seçimi yapmak kafa karıştırıcı olabilir.

Kesin olan bir şey var ki; almayı planladığımız ama semt seçimine karar veremediğiniz evin yaşam kalitesi kriterlerinin yüksek olması, hem içinde huzurla oturmamızı sağlayacak hem de yatırım açısından olumlu bir etki yaratacaktır.

 

Yaşam Kalitesi Kriterleri Nelerdir?

Uluslararası danışmanlık şirketi Mercer’ın her yıl açıklanan ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ aşağıdaki kriterlere göre yaşam kalitesini belirliyor:

  • Sosyo-kültürel ortam
  • Sağlık hizmetleri ve sıhhi temizlik (kanalizasyon, hava kirliliği vb.)
  • Okullar ve eğitim olanakları
  • Kamu hizmetleri ve ulaşım (elektrik, su, toplu taşımacılık, trafik sıkışıklığı, vb.)
  • Eğlence ve dinlenme (restoranlar, tiyatrolar, sinemalar, spor ve dinlence, vb.)
  • Tüketim malları (gıda/günlük tüketim kalemlerinin temin edilebilirliği, arabalar, vb.)
  • Konut (konut, ev eşyaları, mobilya, bakım hizmetleri, vb.)

Bu yazı ilginizi çekebilir

Peki Yeni Konut Alırken Ulaşım Seçeneklerini Nasıl Değerlendirmelisiniz?

Semt seçiminde yaşam kalitesi kriterlerinden biri de – belki de en önemlisi- ulaşım seçenekleridir. Sonuçta seçtiğiniz kriterlere size ulaştıracak lojistik desteğe her zaman ihtiyacınız olacak.

  • Satın almayı planladığınız evin yukarıdaki yaşam kalitesi kriterleri sağlamak açısından size neler sunduğunu iyice değerlendirin. İstekleriniz ile ihtiyaçlarınız birbiri ile gerçekten örtüşüyor mu?
  • Okul, belediye, hastane veya günlük ihtiyaçların temin edilmesini sağlayan alanlara mesafesi açısından bölgedeki ulaşım seçeneklerini dikkatlice inceleyin. Seçeneklerin semtin değeri açısından da önemlidir.
  • Günlük rutininiz içinde ne kadarlık ek ulaşım masrafınız olacağını hesaplayın.

 

Toplu Taşımada Ulaşım Seçenekleri

Son dönem toplu taşımacılık alanında gerçekleşen yatırımlar, gayrimenkul satışlarını da arttırmaktadır. Özellikle Büyük Şehir Belediyelerinin devam eden ya da planlanan projeleri değerlendirmeniz sizin açınızdan fayda sağlayacaktır.

  • Metro / Tramvay / Raylı Sistemler : Metro, tramvay, havaray ve hatta tren hattıyla yeniden şekillenen şehirlerde hizmete giren her durak, bölgesindeki gayrimenkullere de değer katıyor. Yapılan her yeni çalışma sadece ulaşımda kolaylık sağlamıyor, aynı zamanda geçtiği hat üzerinde bulunan tüm semtlerdeki konut fiyatlarını da ortalama yüzde 15 ile 60 arasında yukarı çekiyor. Bu tip sistemlerin ulaşımda oldukça güvenli olduğunu da hatırlatalım. Şehir içi metro yapılanma projelerini incelemek isteyenler Ulaştırma Bakanlığı’na ait katalog’un 238 – 247’inci sayfalarını inceleyebilirler.
  • Otobüs – Minübüs: Merkezi yerlerdeki otobüs-minibüs hattının yoğunluğu trafik açısından sorunlu olabilir; merkezden uzak yerlerde ise genellikle otobüsler, tren ve metro hatlarına ulaşım için kullanılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında zaman ve maliyet dikkatlice analiz edin. Eğer düşündüğünüz bölge sakin bir bölge ise ve bu seçenek sizi evinizin çok yakınına ulaştırıyorsa belki de ideal olan seçenektir.
  • Tren: Alacağınız evin yakınlarında tren istasyonu olması, evin değerini önemli ölçüde arttıracaktır. Toplu taşıma olarak tren kullanımı aynı zamanda özel aracınıza göre daha ekonomik olacaktır. Özellikle şehirlerarası arası ulaşım projelerini incelemek isterseniz Ulaştırma Bakanlığı’na ait katalog’un 204 – 238’inci sayfalarına göz atabilirsiniz.

İstanbul, İzmir, Ankara, İzmir ve Bursa illerinde metro, otobüs, minübüs, tramvay hat ve hareket saatlerini gösteren https://www.trafi.com/trafi-bvg-berlin/  web sitesi ya da mobil uygulaması semt seçimindeki ulaşım detayları hakkında size bir fikir verebilir.

Bunları da beğenebilirsin