Yer Gösterme Belgesi Nedir?

Emlak piyasasında bir ev kiralamak ya da satın almak isteyen vatandaşlar için sıklıkla karşılaşılan bir durum, emlakçılar tarafından düzenlenen yer gösterme belgesi ile karşılaşmaktır. Bu belge, hukuki açıdan önemli olduğundan, emlak işlemlerine girişen herkesin yer gösterme belgesinin ne olduğunu ve bu belgeyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları iyi anlaması büyük önem taşır. Pek çok kişi, emlakçıların imzalanmasını talep ettiği bu belgenin varlığından ve amacından habersiz olabilir. Emlakçılar çoğu zaman bu belgeyi detaylı olarak açıklasa da, işlem öncesinde yer gösterme belgesi hakkında bilgi sahibi olmak, olası yanlış anlamaları ve hukuki sorunları önleyebilir.

Bu yazımızda, emlak işlemleri sırasında karşınıza çıkabilecek yer gösterme belgesinin ne olduğunu, bu belgenin hukuki boyutlarını ve emlak işlemlerinizde nasıl bir rol oynadığını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Böylece, bir ev kiralamak veya satın almak istediğinizde, karşılaşabileceğiniz bu belgeyle ilgili bilinçli ve hazırlıklı olabilirsiniz.

Yer Gösterme Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar? 

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği maddelerinden biri olan yer gösterme belgesi emlakçılar tarafından imzalatılması zorunlu olan bir belgedir. Herhangi bir evin kiralanması ya da satın alınması durumunda gayrimenkulün kişiye gösterildiğini kayıt altına alan yer gösterme belgesi ile söz konusu gayrimenkulü gördüğünüzü ve herhangi bir işlem yapılması durumunda emlakçıya ödeyeceğiniz hizmet bedelini kabul ettiğinizi beyan etmiş olursunuz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yer gösterme belgesinde söz konusu gayrimenkul ile alakalı detaylar yer almaktadır. Eğer kiralama ya da satın alma işlemleri gerçekleşirse emlakçıya hizmet bedeli ödeyeceğinizi kabul etmiş olursunuz. Ancak kişi kiralama ya da satın alma işlemi yapmak istemezse herhangi bir hizmet bedeli ödemekle yükümlü değildir. Bu anlamda, yer gösterme belgesi her iki tarafın da haklarını korumakla beraber bu belge ile daha sonra oluşabilecek sorunlar karşısında resmi belge niteliği taşımaktadır.

Emlakçı yer gösterme formunu doldurmazsa herhangi bir hak talep edemez. Bu nedenle mutlaka belge üzerinde kime hangi gayrimenkulün ne zaman gösterildiği detaylı bir şekilde yazılmalıdır. Aynı şekilde emlakçı ile beraber gayrimenkul görmeye giden kişilerin de bu bilgilerin olmadığı bir belgeye imza atmaması önemlidir. Aksi takdirde kötü niyetli bir emlakçı imzanızın üzerini istediği gibi doldurabilir ve sonrasında sizden hak talep edebilir. Diğer yandan eğer emlakçı yer gösterme formunu imzalatmazsa hizmet komisyonu ödemek istemeyen bir alıcı emlakçıyı saf dışı bırakarak gayrimenkulün sahibi ile satışı gerçekleştirebilir. Bu nedenle yer gösterme formu her iki taraf için de önemlidir.

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Yer gösterme formunu imzalayan ve sonrasında gördüğü gayrimenkulü kiralamak ya da satın almak isteyen bir kişi söz konusu hizmet bedelinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Emlakçı komisyonu kiralama ve satın alım işlemleri süresince farklı oranlarda talep edilmekte olup gayrimenkulün kiralama ya da satış değerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle kolay bir şekilde hesaplama yapmak istiyorsanız olayınkolayı “Emlakçı Komisyonunu Hesapla” aracından faydalanabilirsiniz. Komisyon tipini seçtikten, kira ya da satış bedelini ilgili yere yazdıktan sonra ödemeniz gereken komisyonu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin