Yeşil Bina Nedir?

Modern zamanların başlangıcından bu yana ve artan taleplerle, günlük inşaatlarda tuğla, beton ve ahşap kullanımı, ağaçların yok edilmesi ve doğal kaynakların tüketilmesi ile sonuçlanmıştır. Bu endişe verici durumu kontrol etmek için, Yeşil Bina konsepti birçok inşaatçının ve diğer inşaat endüstrilerinin odak noktası haline geliyor. 

Binaları nasıl tasarladığımız, inşa ettiğimiz ve güçlendirdiğimiz konusunda yeşil bina uygulamalarını benimsemek, karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltabilir. Ancak yeşil yapı malzemeleri kullanarak çevre dostu evler inşa etmek, tek başına yeterli olmayacaktır. Ayrıca çevreye fayda sağlamak için, yapılaşmada aşırıya kaçmayı da dizginlemek de gerekiyor.

Yeşil Bina Ne Demektir?

Yeşil bina, yeşil mimari ve sürdürülebilir mimari temel olarak eşanlamlıdır. Yeşil bina terimi, binaları tasarlama, inşa etme ve daha sonra yönetmeye yönelik tüm yöntemleri ifade eder. Yeşil bina uygulamalarının asıl amacı, çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemektir. Kısaca yeşil bina, planlama, tasarım, inşaat, performans, bakım ve restorasyonu içeren projenin yaşam döngüsü boyunca çevreye olumsuz etkisi olmayan yüksek performanslı yapılar inşa etme konseptidir.

Enerji kullanımı, su kullanımı, iç ortam, bina sakinlerinin yaşam tarzı ve malzeme seçimi, binanın içinde ve çevresinde sağlıklı ve bozulmamış bir çevreyi teşvik etmek için yeşil bir yaşam alanı inşa ederken, kritik olarak düşünülmesi gereken diğer pek çok şeyden birkaçıdır.

Yeşil Binalar Ne İşe Yarar?

Topluluklarımızın kalkınma ve büyüme ihtiyacının artması nedeniyle, doğal kaynaklarımızın çoğunu tüketerek ve azaltarak doğa ve çevremiz üzerinde büyük ölçüde olumsuz bir etki yaratıyoruz. Gelecekte, ihtiyaçlarımızı sosyal ve ekonomik kaynaklarla karşılamanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Yeşil Bina, uygulamaya geçmek için harika bir girişimdir ve faydaları şu şekildedir;

Çevresel Faydalar 

  • Biyoçeşitliliği ve ekolojik sistemi koruma ve geliştirme.
  • Su ve enerji israfını azaltma.
  • Hava ve su kalitesini iyileştirerek sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etme. 
  • Mevcut ortamı koruma, sürdürme ve psikolojik olarak optimize edilmiş bir ortamı teşvik etme.
Bu yazı ilginizi çekebilir

Ekonomik Faydalar 

  • Daha düşük inşaat maliyeti ve daha yüksek mülk değeri. 
  • Bina sakinlerinin sağlığını ve genel üretkenliğini iyileştirme. 
  • Su ve enerjinin verimli kullanımı ile elektrik ve diğer ev faturalarından tasarruf etme. 

Sosyal Faydalar 

  • Mevcut evler için kolay ve uygun fiyatlı yeşil fırsatlar. 
  • İç mekan hava kalitesini artırma. 

Yeşil Binalar Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Yeşil Bina, inşaat sektöründe ortaya konan yeni bir fenomen kavramdır. Bu konseptin arkasındaki fikir, enerji tüketimini kontrol etmek, sürdürmek ve gelecek nesiller için yeşil, daha sağlıklı bir yaşam sağlamaktır.  Doğal kaynaklarımızı korumak ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için yeşil bina yapımında izlemesi gereken temel adımlar şu şekildedir:

  • Programın ihtiyaç ve gereksinimlerini anlayarak tüm inşaat, malzemeler için tahmini bir bütçe içeren sağlam bir plan hazırlanmalı. (Gerekli, saha denetimi, sağlanacak temel tesisler ve gerektiği gibi bağlı kalarak enerji tüketimi.)
  • Bilgili tasarımcılar, mimarlar, inşaat müteahhitleri ve ustalardan oluşan bir ekip seçilmeli.
  • Planlanan siteye uygun tasarım stratejileri oluşturmak için tüm iklimsel ve ekolojik koşulları analiz edilmeli.
  • Sıcaklık kontrolü ve termal kütle ayarı için binaların etkin bir şekilde yapılandırılması ve tasarlanması sağlanmalı.
  • Sürdürülebilir su kullanımı, atık su, havalandırma ve diğer düzenlemeler için binaların etkin destek sistemleri tasarlanmalı.
  • Atık ürünleri geri dönüştürerek, yüksek verimli enerji koruma ve koruma sağlamak için verimli tasarlanmış iç mekanlar dizayn edilmeli.
  • Zorunlu bina dokümantasyonu ve çizimleri tamamlanmalı.
  • Bina inşaatları ve yeşil binanın istenen standartlarına uyup uymadığını doğrulanmalı.

Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır?

Yeşil bina sertifikası almak için belirlenen puanlama sisteminde, uygun bir puana ulaşmak önemlidir. Yapılan araştırma ve incelemelerle beraber, sertifika alabilmek için en yüksek puan 110 olarak belirlenmiştir. Buna göre 40-49 puan arası için yalın sertifika, 50-59 puan arası için gümüş sertifika, 60-79 puan arası için altın sertifika ve 80 puan üzeri içinse platinum sertifika verilmektedir. 

Yeşil bina sertifikası alabilmek için, öncelikle ön değerlendirme yapılmalı ve ardından belirlenen koşullara uygun bir tasarım yapılarak yapı inşasına başlanmalıdır. Uygun koşullar sağlanarak tamamlanan yapı, son değerlendirmenin ardından sertifika almaya hak kazanacaktır. 

Bunları da beğenebilirsin