Yeşil Kart Sigortası Nedir?

Kaza yapan iki aracın fotoğrafı çekiliyor

Yurt dışı seyahati söz konusu olduğunda özellikle uzak mesafeli ülkeler için ilk akla gelen ulaşım yöntemi, elbette uçakla seyahat etmektir. Ancak bazı kişiler yolculuklarını kendi araçlarıyla gerçekleştirmeyi tercih etmektedir. Özellikle yurt dışı seyahatinizi kendi aracınızla yapmak istiyorsanız, pasaport ve vize belgelerinin yanı sıra, gerekli bazı belgeleri de hazır etmeniz gerekmektedir. Yurt dışı seyahatini kendi aracıyla yapacak olan kişiler, çipli ehliyet ve seyahat sigortası ile birlikte yeşil kart sigortası da yaptırmalıdır. Peki, yeşil kart sigortası nedir?

Yeşil Kart Sigortası Ne Demektir?

Yeşil Kart Sistemine üye 47 ülkede geçerli olan yeşil kart sigortası, esasen trafik sigortasının eki niteliğinde kabul edilmektedir. Buna göre yeşil kart sigortası yaptırdığınızda, seyahate gittiğiniz ülkede kaza yapsanız bile, söz konusu ülkede yürürlükte olan trafik sigortası kapsamından yararlanmanızı sağlamaktadır. Özellikle kendi aracıyla ülkeler arası seyahat eden kişiler için oldukça önemli olan yeşil kart sigortası ile gittiğiniz ülkede kaza yaparsanız, sigortanın belirlediği limitler dahilinde masrafların karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu sigortayı yaptırdıktan sonra olası bir kaza durumunda sigortadan faydalanabilmek için size verilen yeşil kart sigortası belgesinin her zaman yanınızda olması gerekmektedir.

Buna göre yeşil kart sigortasının geçerli olduğu ülkelerden bazıları ise şu şekildedir:

Avusturya, Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, İsviçre, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Fransa, Finlandiya, İngiltere, Kuzey İrlanda, Yunanistan, Macaristan, Hırvatistan, İtalya, İrlanda, Lüksemburg, Letonya, Fas, Makedonya, Karadağ, Norveç, Hollanda, Portekiz, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tunus ve Ukrayna.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yeşil Kart Sigortasının Özellikleri Nelerdir?

Yeşil kart sigortaları birçok araç türü için yapılabilmekte, aynı zamanda 15 günden 1 yıla kadar geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu noktada yeşil kart sigortası yaptırırken ne kadar süre ile geçerli olmasını istediğinizi kendiniz belirlemelisiniz. Yeşil kart sigortasının bir diğer ve en önemli özelliği ise, yurt dışında kaza yapmanız durumunda karşı tarafa verilen hasarın karşılanmasını sağlamasıdır. Aynı zamanda yeşil kart sigortası yaptırmak istediğinizde, geçerlilik süresine bağlı olarak ödeyeceğiniz tutar Euro cinsi üzerinden hesaplanmaktadır. 

Yeşil kart sigortası, yurt dışına kendi aracınızla seyahat etmeniz durumunda hem kendinizi, hem de aracınızı güvence altına almanıza yardımcı olmaktadır. Diğer yandan 3. Şahıslara verilen maddi ve manevi zararlar söz konusu olduğunda devreye giren yeşil kart sigortası, ek teminatlar da sunmaktadır. Trafik kazası ya da arıza durumunda aracınızın çekilmesi ya da vinç ile kurtarılması gibi birçok hizmet ek teminatlarla kapsam altına alınabilmektedir. Aynı zamanda eğer aracınız aynı gün tamir edilemezse, onarım süresi boyunca konaklama, eve geri dönüş veya yol masrafları da ek teminatlar ile karşılanabilmektedir. 

Yeşil Kart Sigortası Nereden Alınır?

Yeşil kart sigortası yaptırmanın birçok farklı yolu bulunmaktadır. Öncelikle tercih ettiğiniz bir sigorta şirketine başvuruda bulunabilirsiniz. Sigorta şirketi sizden araç bilgilerinin yanı sıra kişisel bilgilerinizi ve bazı belgeleri talep edecektir. Sonrasında poliçe işlemleriniz tamamlanacaktır. Öte yandan bankalara başvuru yaparak da yeşil kart sigortası almak mümkündür. 

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na taşıt ruhsatı ile başvuru yaparak da yeşil kart sigortası yaptırmanız mümkündür. Aynı zamanda yurt dışı seyahatini son dakikada planladıysanız ve sigorta yaptırmak için vakit bulamadıysanız, sınır kapılarında da yeşil kart sigortasını yaptırabilirsiniz. Diğer yandan bilmeniz gerekir ki, bu sigorta sadece otomobiller için değil, motosikletler için de yapılabilmektedir. Yurt dışı seyahatinizde aracınız için teminatlar dahilinde güvence sunan önemli bir sigorta ürünü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bunları da beğenebilirsin