Zorunlu Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

Araç sahibi olanlar için iki temel sigorta türüolan zorunlu trafik sigortası ve kasko kimi zaman aynı olarak görülse de aslında birbirlerinden çok farklıdır. Temel olarak trafik sigortası zorunlu olarak yaptırılırken, kasko isteğe bağlı yaptırılır. Aynı zamanda kasko ek teminatlarla araç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilir. 

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu dolayısı ile her araç sahibinin trafik sigortası yaptırması zorunludur. Zorunlu trafik sigortası, trafik kazasına karışmanız durumunda karşı tarafa verilen hasarın bedeni ya da maddi zararlarını güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortası olmayan kişilerin trafiğe çıkması yasaktır, eğer sigorta yaptırmadan trafiğe çıkarsanız ciddi yaptırımlarla karşılaşırsınız. Para cezası verilmez, ancak bunun yerine aracınız bağlanarak trafiğe çıkmanız yasaklanır. Aynı zamanda araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortasını her yıl yenilemesi lazımdır. 

Araç Kaskosu Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Zorunlu trafik sigortası olası bir kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarı karşılarken, kasko sigortası kendi aracınızı güvence altına alır. Kasko ana teminatları arasında aracın hasar görmesi, çalınması ya da benzeri durumlar yer alır. Kasko sigortası poliçesi kapsamı da ödenecek olan tutarın değişkenlik göstermesine neden olur. 

Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çoğu zaman birbiriyle karıştırılan zorunlu trafik sigortası ve kasko arasında birbirini ayıran temel farklar mevcuttur ve bunlar şu şekildedir; 

  • Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan aracınızı kullanmanız ve trafiğe çıkmanız mümkün değildir. Ancak kasko isteğe bağlı bir sigorta türü olduğundan yaptırmamış olsanız bile herhangi bir cezası yoktur. 
  • Trafik sigortası olası bir kazada karşı tarafın mağduriyetini önlerken, kasko araç sahibinin mağduriyetini önler. 
  • Trafik sigortası söz konusu olduğunda karşı tarafta meydana gelen bedensel ya da maddi hasar devlet tarafından belirlenen limitler dahilinde karşılanır. Limit aşımı olduğunda ise kişi karşı tarafın hasarının karşılanması için ortaya çıkan farkı kendi imkanları ile ödemelidir. Kaskoda ise poliçe kapsamı genişletilebildiğinden sigortalı kişi limitleri kendisi belirleyebilir. 
  • Trafik sigortasının her yıl yenilenmesi zorunludur. Ancak kasko isteğe bağlı bir sigorta türü olduğundan bir sonraki yıl yenileme yapmanız zorunlu değildir. 
Bunları da beğenebilirsin