Zorunlu Trafik Sigortası Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Her gün binlerce araç trafiğe çıkmakta ve ne yazık ki yine her gün yüzlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Özellikle büyük şehirlerdeki araç yoğunluğu nedeniyle, bu kazalar çok daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Kazalar meydana geldiğinde sadece araç sahipleri değil, üçüncü kişiler de zarar görebileceğinden; trafiğe çıkan her aracın mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir. Biçok kişi, kaza sonrasında oluşan hasarlara karşı kendinizi güvence altına almanıza yarayan trafik sigortası ile alakalı bilgi sahibi olmak istiyor. Özellikle ilk kez araç sahibi olacak kişiler, trafik sigortası ücretinin nasıl hesaplandığını merak etmektedir. Yazımızda zorunlu trafik sigortasının detaylarından ve prim hesaplamasının nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Trafik kazaları sonucunda hata oranına göre karşı tarafın hasarını karşılamaya yarayan trafik sigortası, zorunlu bir sigorta türüdür. Trafiğe çıkacak olan her araç sahibinin, zorunlu trafik sigortasını yaptırması şarttır. Herhangi bir kaza durumunda karşı tarafa verilen zararın karşılanmasını sağlayan zorunlu trafik sigortası ile kazayı yapan kişi hem kendini, hem de üçüncü kişileri güvence altına almış olur. Aynı şekilde siz karşı tarafın masraflarını sigorta poliçenizle karşılarken, karşı tarafın poliçesi de sizin aracınızdaki hasarları karşılamaktadır. Bu anlamda oldukça önemli olan trafik sigortası, araç sahiplerini kaza sonrasında oluşabilecek büyük masraflara karşı da korumaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortası devlet tarafından yaptırılması zorunlu hale getirilen bir sigorta ürünü olduğu için, teminatlar her araç sahibi için aynıdır. Diğer sigorta türlerinden olduğu gibi ana teminatların değişme ya da ek teminatlar dahil edilme şansı yoktur. Buna göre zorunlu trafik sigortası teminatları dahilinde; kaza sonrasında herhangi bir ölüm, yaralanma ya da mala zarar gibi durumlar meydana gelirse bu zararlar sigorta poliçesindeki limitler dahilinde sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının teminat ve limitleri devlet tarafından belirlense de, herkesin ödeyeceği prim tutarı aynı değildir. Diğer yandan zorunlu trafik sigortası sadece bireysel sürücüleri değil, yolcu taşıyan kişileri de teminat altına almaktadır. Buna göre sigorta sözleşmesinde yer alan yolcu, sürücü ve yardımcıları sigorta kapsamındadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortası ücreti, araç ve sürücüye göre değişebileceğinden net bir rakam vermek zordur. Trafik sigortası hesaplamasında aracın modeli ve markası göz önüne alınırken, sürücünün yaşı, deneyimi, kaza geçmişi de fiyatın belirlenmesinde önemli etkenlerdir. Düşük modeldeki araçların donanımları gerekli kaza yapması çok daha olası görüldüğü için, eski araçlar için yapılan trafik sigortası son model bir aracınkinden fazla olacaktır. Aynı şekilde sürücü olarak geçirdiği süre boyunca hiç kaza yapmamış ya da ceza yememiş olan bir kişi, kaza puanı yüksek olan bir kişiye göre daha az trafik sigortası primi ödeyecektir. 

Bunları da beğenebilirsin