Mortgage – Konut Kredisi Nedir?

Konut kredisi almak modern toplumdaki en zor işlerden bir tanesidir. Gerek artan işsizlik sorunu, gerek düşük seyreden maaşlar, gerekse hayatın çok daha pahalı hale gelmesi insanların ev sahibi olmasını adeta bir hayal haline getirmiştir. Ancak bu durum için getirilen bazı çözümler de yok değildir. Örnek olarak bankaların insanların bu durumlarını fark etmesi sonucu sunmuş olduğu konut kredisi seçeneği pek çok dar gelirlinin ev sahibi olmasının önünü açmıştır.

Bu kredilerin ortaya çıkması ve bilhassa 2007 yılında mortgage – konut kredisi adı altında yasal hale gelmiş olması ile dar gelirli insanlar adına konut sahibi olmada bankalar birer umut ışığı olmuştur. Özellikle bu kredinin yasallaşmasıyla konut kredilerinde çok daha farklı seçenekler banka müşterilerine sunulmaya başlanmıştır. Bu durum da vatandaşı öncekinden daha avantajlı bir konuma yükseltmiştir. Konut sahibi olma gayesiyle bankalara yapılan kredi başvuruları da doğal olarak buna paralel bir şekilde artış göstermiştir.

Bankaların Bu Konuda İzlediği Önlem Mahiyetinde Bir Prosedür Var mıdır?

Bankalar mortgage – konut kredisi için başvuruda bulunan müşterilerini son derece detaylı bir incelemeden geçirirler. Zira konut kredisi genel olarak oldukça yüksek meblağlar anlamına gelir ve bankaların bu meblağları sunabilmesi için müşterileri ile tam bir güven ilişkisi kurması gerekir. Buna ek olarak kredi başvurusunun onaylanması halinde satın alınması planlanan evin kredi için uygun olup olmadığına da bakılır.

Şayet ev krediye uygun değilse banka herhangi bir konut kredisi ödemesi gerçekleştirmeyecektir. Bu durumun sebebi ise bankaların kredi borcunun ödenmesinin sonuna dek evi ipotek altında tutmalarıdır. Kredi alarak ev sahibi olan kişi borcunu ödeyene kadar ev üzerinde yüzde yüz hak sahibi değildir demek yanlış olmayacaktır. Şayet borç ödenmez ise kredi ile satın alınmış olan eve banka tarafından el konulacaktır. Kredi borcu tamamen ödendikten sonra ise krediye başvurarak ev alan kimse evin tam olarak maliki olacak ve evin üzerindeki ipotek tamamıyla kaldırılacaktır.

Konut Kredisinde Kefil Şartı Var mıdır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut kredisi alırken kural olarak herhangi bir kefil gösterme şartı  aranmaz. Zira kredi alındıktan sonra ev ipotek altına alınacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki konut kredisinde her ne kadar kefil şartı bulunmasa da krediyi alacak olan kişinin kredi notunun cazip olması kredi almasını son derece kolay hale getirecek, kredi notu vasat ise de kredi almak zorlaşacaktır.

Hangi Türde Evler Konut Kredisine Uygun Kabul Edilir?

İlk olarak evin tamamlanmış olup olmadığına bakılır. Şayet alınacak ev henüz tamamlanmamış ise kat irtifakı tapusunun bulunması şartı aranır. Eğer ev tamamlanmış ve iskan da alınmışsa kat mülkiyeti tapusu bulunması banka tarafından talep edilecektir. Evin kat mülkiyeti bulunmuyor ise bu mülkiyetin alınması için ek bir bedel ödenmesi lazımdır. Ancak bu mülkiyetin alınması için iskanın da mevcut olması gerekir.

Konut kredisine uygunluk hakkında en çok gündeme gelen mevzulardan bir tanesi ise evin yaşıdır. Bankalar için evin yaşı pek çok zaman herhangi bir anlam ifade etmeyebilir. Şöyle ki, banka için asıl önemli olan alacağının garanti altına alınması ve evin nakde çevrilmesinin mümkün olmasıdır. Öte yandan bankanın anlaşmalı olduğu herhangi bir konut projesi bulunmuyor ise alınacak evin en az yüzde sekseninin tamamlanmış olması da mortgage – konut kredisi başvurusunun kabul edilmesi açısından gereklidir.

Konut Kredisine Başvurmak için Neler Gereklidir?

Konut kredisine başvurabilmek için öncelikle gerekli olan 18 yaşını doldurmuş olmaktır. 18 yaşını tamamlamış olan ve gelirini belgeleyebilen herkes konut kredisine başvurabilir. Elbette gelir durumunu belgelemek ve  resmi kimlik belgelerinin de ibraz edilmesi gerekecektir.

Bunları da beğenebilirsin