Emlak Vergisi Nedir? İnternetten Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

İnternetten emlak vergisi ödemesi yapan çift

Yeni yılın ilk ayından itibaren konut sahibi olan vatandaşların ilk olarak düşündüğü şeylerden biri de emlak vergisinin ne zaman ödeneceği oldu. Emlak vergisi uzun yıllardır konut sahibi olan kişiler için bilindik bir durum olsa da yeni ev sahibi olan ve ilk defa emlak vergisi ödeyecek olan kişiler konuyla alakalı detaylı bilgi almak istiyor. Emlak vergisi nedir, emlak vergisi nasıl ödenir ya da emlak vergisinin kimler tarafından ödenmesi gerektiği gibi tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisinin sadece konutlar için ödenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmekte fayda var. Buna göre her yıl ödenen emlak vergisi, tapu kayıtlarında bulunan ve üzerinize kayıtlı olan konut, arsa, bina ya da arazi gibi taşınmazlar için tahsil edilen vergi çeşididir. Tapuda kayıtlı olan her türlü mal için bu ödemenin yapılması gerekmektedir.
Emlak vergisi ilk olarak 1986 yılında hayata geçirilmiş ve bu tarihten itibaren her yıl tek seferde ya da iki eşit taksitle ödenmektedir. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayınlanan takvime göre emlak vergisi ödemelerinin Mart ve Kasım aylarında yapılması gerekmektedir.

Emlak Vergisini Kimler Öder?

Emlak vergisi gayrimenkulün maliki tarafından ödenmekle beraber, varsa intifa hakkı sahibi tarafından da ödenebilir. Paylı mülkiyet halinde malik olan kişilerin ise hisseleri oranında emlak vergisi ödemesi zorunludur. Diğer yandan emlak vergisi ödemelerinden muaf olunan bazı durumlar da söz konusudur. Aşağıdaki durumlarda kişi emlak vergisinden muaf tutulmaktadır;

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Herhangi bir geliri bulunmayanlar
  • SGK’dan aldığı aylıktan başka herhangi bir geliri bulunmayan vatandaşlar
  • Engelli, gazi, şehit, dul ve yetim olanlar
  • İşsiz olan kişiler

Eğer kişinin Türkiye sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir meskeni varsa emlak vergisi ödemelerinde sıfır oranlı vergi imkanından faydalanması mümkündür. Buna göre şartları karşılayan ve tek bir konutu olan kişiler emlak vergisi ödemekle yükümlü değildir.

İnternetten Emlak Vergisi Ödeme

Emlak vergisi ödemeleri önceleri sadece yetkili kurumlara fiziki olarak gidilerek yapılıyordu. Günümüzde ise internet ortamında emlak vergisi ödemesi yapmak mümkündür. Online olarak emlak vergisi ödemek için farklı yollar bulunmaktadır;

  • Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin banka hesabına ödeme yapılabilir.
  • GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sitesine giriş yapılarak emlak vergisi ödemesi yapılabilir.
  • e-Devlet üzerinden emlak vergisi ödemesi yapmak için “İnternet Vergi Dairesi” sekmesine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Bunları da beğenebilirsin