Dijital Cüzdan Nedir? Nasıl Oluşturulur ve Kullanılır?

İnternetten alışveriş yapmak, bilindiği üzere günümüzün en yaygın tüketim alternatiflerinden biri olarak görülüyor. Geleneksel yöntemlere göre önemli bir zaman tasarrufu sağladığını söyleyebiliriz. Tüketicilerin hayatını kolaylaştıran ve işlemleri daha pratik bir biçimde halletmeye yardımcı olan mobil uygulamalar da e-ticaret işlemlerinde yaygın biçimde tarafından kullanılıyor. Özellikle bankaların mobil uygulamaları kolay işlem avantajı sunduğundan, her banka müşterisinin akıllı telefonunda bulunuyor. Diğer yandan dijital cüzdan kullanımı da giderek artan kullanıma sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Buna rağmen henüz dijital cüzdan ile tanışmamış kişiler de mevcut olduğundan, yazımızda dijital cüzdan ile alakalı tüm detayları paylaşacağız.

Dijital Cüzdan Ne Demektir?

Dijital cüzdan, e-cüzdan olarak da bilinmekle beraber, kullanıcıların ürün ya da hizmetler için dijital para birimlerini kullanarak ödeme yapmalarını sağlamaktadır. Diğer yandan dijital cüzdan kullanarak tüm banka kartlarınızı dijital ortamda rahatlıkla saklayabilirsiniz. Dijital cüzdan kullanarak internetten yaptığınız alışverişlerde kart bilgilerini girmeye gerek kalmadan uygulama üzerinden işleminizi tamamlayabilirsiniz. 

Dijital cüzdan terimi duyulduğu zaman kullanımı ile ilgili kafa karışıklığı yaşansa da, aslında çoğu zaman akıllı telefonlar üzerinden erişilebilen mobil uygulama olarak dijital cüzdan kullanımı mümkündür. 

Dijital Cüzdan Nasıl Alınır?

Dijital cüzdan almak istiyorsanız, öncelikle akıllı telefon sahibi olmanız gerekmektedir. Sonrasında farklı dijital cüzdan uygulamalarını inceleyerek size hitap eden dijital cüzdan uygulamasını bulup telefonunuza indirebilirsiniz. Mobil uygulamanın kurulumunun ardından dijital cüzdana kartlarınızı ekleyebilir ve banka hesaplarınızı dahil edebilirsiniz. Harcama yapmak istemeniz durumunda, dijital cüzdanı kullanarak işleminizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Diğer yandan bazı dijital cüzdan uygulamaları ATM’den para çekme ya da QR kod ile işlem tamamlama gibi avantajlar da sunduğundan, bu yöntemi kullanarak işlemlerinizi pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Dijital Cüzdan Nasıl Oluşturulur ve Kullanılır?

Dijital cüzdan kullanmak oldukça basit bir işlemdir ve birçok farklı alanda kullanım avantajı sunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, mobil uygulama olarak cihazınıza indirdiğiniz dijital cüzdana kart ekleyerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Diğer yandan kart eklemeye gerek kalmadan da kullanılabilen dijital cüzdanlar bulunmaktadır. Bu tip bir dijital cüzdanda banka hesap bilgisi gibi bir numara tanımlanmakta ve kullanıcının hesaba bakiye yüklemesine olanak tanınmaktadır. 

Akıllı telefon üzerinden dijital cüzdan kullanmak istemiyorsanız, sık kullandığınız tarayıcıya elektronik cüzdan ekleyerek bilgisayar üzerinden yaptığınız ödeme işlemlerinde kolaylık sağlayabilirsiniz. Chrome gibi tarayıcılarda kullanılabilen dijital cüzdanlar, tek tek kart bilgilerinin girilmesine gerek kalmadan alışveriş yapmanıza olanak tanımaktadır.

Dijital Cüzdan Avantajları Nelerdir?

Dijital cüzdan kullanmanın birçok avantajı bulunmakla beraber kullanıcılar için en çok faydalı olanlar şu şekildedir:

  • Gelir ve gider bilgilerinin tek bir noktada görünmesini sağlayarak finansal durumunuz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı ve işlemlerinizi tek bir uygulama üzerinden yürütmenizi sağlamaktadır. 
  • Dijital cüzdan uygulamaları kullanıcılara özel kampanyalar ve indirimler sunmaktadır. Bu kampanyalar sayesinde alışverişlerinizde tasarruf edebilirsiniz.
  • Tüm kartlarınızı yanınızda taşımanıza gerek kalmadığından, kartınız fiizksel olarak yanınızda olmasa bile işlem yapma fırsatı sunmaktadır. 
  • Online alışverişlerinizde kart bilgilerinizi tek tek girmenize gerek kalmadan tek tıkla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • İhtiyaç duymanız durumunda dijital cüzdan üzerinden kripto para ya da NFT işlemlerinizi yapabilirsiniz.
  • Kartların fiziksel olarak taşınması her zaman güvenlik açısından tetikte olmanıza neden olurken, dijital cüzdan kullanmak kart bilgilerinizin güvende olmasını sağlamaktadır. 
  • Ödeme esnasında ekstra zaman ve çaba harcamanıza gerek kalmadan dijital cüzdan ile sadece telefonunuzu kullanarak işlem yapabilirsiniz.
Bunları da beğenebilirsin