Emlakçı Komisyonu Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ev kiralamak ya da satın almak isteyen çoğu kişi öncelikle emlakçılara başvuruyor. Ev aramak için yeterli zamanı olmayan ya da evin özellikleriyle alakalı tam olarak aradığı şeyi bulmak isteyenler için bir emlakçı ile çalışmak son derece konforludur. Ancak emlakçı aracılığı ile kiralanan ya da satın alınan konutlarda emlakçı komisyonu karşımıza çıkmaktadır. İlk defa ev kiralayacak ya da satın alacak olan kişiler emlakçı komisyonu nedir diye merak ediyor. Yazımızda emlakçı komisyonuna dair tüm detayları ve nasıl hesaplanabileceğini öğrenebilirsiniz.

Emlakçı Komisyonu Nedir?

Evini kiraya vermek, yeni bir ev kiralamak ya da ev satın almak isteyen çoğu kişi tüm bu işlemler için bir uzmandan yardım almayı tercih etmektedir. Emlakçılar da evinizi kiraya vermenize, satmanıza ya da bir ev kiralayıp satın almanıza yardımcı olan uzmanlardır. Ancak emlakçılar sizin için en iyi evi bulmanıza yardımcı olurken uzmanlıkları için de belirli bir ödeme talep etmektedir.

Gayrimenkulün el değiştirmesi ya da kiralanması sürecinde para alışverişi yapılırken emlakçılar da verdikleri hizmet karşılığında belirli oranda komisyon almaktadır. Emlakçı komisyonu yasal süreçlerle desteklendiğinden, kişi gayrimenkul ile alakalı herhangi bir işlemi emlakçı aracılığı ile gerçekleştirirse bu komisyonu da ödemekle yükümlüdür. Hizmet karşılığında ödenen bu ücrete de emlakçı komisyonu denmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Emlakçı komisyonu hesaplaması yapmak için tıklayın!

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Emlakçı komisyonu hesaplaması ev satın alınması ya da kiralanması durumunda ayrı oranlarda yapılmaktadır. Ev satın alma işleminde satış bedelinin %2’si + %18 KDV eklenerek emlakçı komisyonu alınmakta ve alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmektedir. Yani emlakçı ev satış işleminde evin satış değeri üzerinden toplam %4’lük oranda bir komisyon almaktadır.

Ev kiralama hizmeti veren emlakçılar evi kiralayan kişiden bir kira bedeline ek olarak %18 KDV değerinde ücret tahsil etmektedir.  Emlakçı komisyonu hesaplaması bu rakamlar üzerinden yapılabilse de her evin satış ya da kiralama bedeli farklı olacağından kolay bir hesaplama yöntemi için olayinkolayi.com’da yer alan “Emlakçı Komisyonunu Hesapla” aracı kullanılabilir.

Bunları da beğenebilirsin