İhtiyaç Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kredi belirli miktardaki satın alma bedelinin, belirli bir süre için, faiz gibi bir bedel karşılığında, gerçek ya da tüzel kişilere verilmesini ifade eder. Yani ödünç olarak alınan para ya da mal olarak terim anlamı vardır. Bankalar kredi verirken, farklı kriterler oluşturup; bu kredilerin kullanım alanlarını belirleyerek farklı kredi imkanları sunarlar. İhtiyaç kredisi de bunlardan biridir.

Eğitim kredisi, tatil kredisi gibi alt türler de ihtiyaç kredisi kapsamına giren kredi türlerindendir. Bireysel kredilere ilişkin kurallar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenmiş ve bu kurallar çerçevesinde kullandırılması gerekmektedir. Bu kuralları bilip anlamak ve kredi çekerken akıllı şekilde kullanmakta yarar vardır. İhtiyaç kredisi çekmeden önce dikkat edilmesi gereken temel hususların başında ihtiyaç kredisinin türünü doğru seçmek gelir.

 

Çekeceğiniz İhtiyaç Kredisinin Türünü Belirlemek Ne Fayda Sağlar?

Düğün yapmayı düşünüyorsanız düğün kredisi, sağlık harcamaları için sağlık kredisi, tatil planlarınız için tatil kredisi, eğitim için para çekmeniz gerekiyorsa eğitim kredisinden faydalanabilirsiniz. Kredi türünü belirlemek  zorunlu olmasa da, bankaların düşük faizli özel kampanyalarını takip ederek, size uygun bir plan bulmanız daha düşük faizle ihtiyacınızı karşılamanıza katkı sağlayabilir.

 

Kredi Vadesini seçerken faiz oranlarını hesaba katmayı unutmayın!

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çekilen kredinin vade sayısı geri öderken uygulanacak faiz oranını direk olarak etkileyeceğinden, vade süresini belirlerken detaylı hesap yapmakta her zaman fayda vardır. Yani ihtiyaç kredisini 12 ayda ödediğinizde, 24 ayda ödemeniz gerekenden daha düşük fiyatlı bir faiz oranı uygulanır.  Bu nedenle eğer maddi gücünüz elveriyorsa kısa vadeli kredi kullanmak toplam para hesabına vurulduğunda daha karlı olur.

 

Farklı bankaları ziyaret edip kredi karşılaştırması yapın.

Her banka aynı faiz oranıyla kredi veriyor gibi bir algı olsa da, her bankanın dönem kredi kampanyaları olur ve rekabet için faiz oranlarında belli indirimler uygularlar. Bankaların yaptığı faiz indirimi fırsatlarından faydalanmak için sık sık bankaların internet sitelerini kontrol etmeniz ve biraz hesap ile vakit harcamanız size uzun vadede kar sağlayabilir.

 

Kredi işlemlerinin dosya masraflarını da hesaba katın.

Kredi faiz oranlarını karşılaştırdıktan sonra size uygun seçenekleri belirlediyseniz, son olarak da sizin yine cebinizden çıkacak toplam parayı doğrudan etkileyecek olan kredi tahsis ücretlerini de göz önünde bulundurmanızda fayda var.  Bankalar genelde dosya masrafı ve krediyle doğrudan ilişkili sigortaları da çektiğiniz krediyle birlikte sizin ödeme planınıza yansıtacağından, size çıkacak toplam maliyeti bütün yönleriyle görmeyi ihmal etmeyin.

Bunları da beğenebilirsin