Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde kanser rahatsızlığı giderek yaygınlaşmaktadır. Çok çeşitli türleri bulunan bu hastalığın bazıları kadınlara özgüdür ve bunlardan biri de rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanseri, meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Bu sık karşılaşılan rahatsızlık hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır. Bu yazıda, rahim ağzı kanserinin tanımı, olası nedenleri, belirtileri, rahim ağzı kanserine yakalanmış hastalara uygulanabilecek tedavi yöntemleri ve özel sağlık sigortalarının kapsamı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı ya da serviks, rahmin alt kısmıdır. Rahim ile doğum kanalını birbirine bağlar. Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı hücrelerindeki anormal ve kontrolsüz sayı artışıyla ortaya çıkan kanser çeşididir. Çoğu hastada HPV denilen bulaşıcı bir virüsten kaynaklanır. Genellikle kadınların kendi bağışıklık sistemleri bu virüse maruz kaldıklarında onu etkisiz hale getirebilir. Ancak, aksi durumda HPV rahim ağzı hücrelerinde değişikliklere neden olur ve pek belirti vermez. Tedavi edilmediği durumlarda bu değişiklikler uzun yılların ardından kansere dönüşebilmektedir. Rahim ağzı kanseri, nedeni bilinen nadir kanser türlerinden biri olduğu için önlenmesi mümkündür.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, hastalığın erken evlerinde nadiren belirti gösterir. Ancak erken dönemde yapılan  PAP Smear testi ya da HPV tarama testleriyle teşhis edilebilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri genellikle hücrelerin kanserleşmesinin ardından kendini gösterir ve şunlar olabilir:

  • Adet dönemi dışında görülen vajinal kanamalar
  • Menopoz döneminde görülen vajinal kanamalar
  • Cinsel ilişki sırasında hissedilen acı ya da ağrı
  • Vajinal akıntının kokusunda ya da renginde karşılaşılan değişiklik

Rahim ağzı kanserinin ilerlediği aşamalarda idrar ya da dışkı problemleri, sırt ağrısı, bacak ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı kanserinin tedavisinde diğer kanserlerin tedavisinde de sıklıkla başvurulan kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi tedavi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Hangi yöntemin seçileceği uzmanlar tarafından belirlenir. Bu süreçte kanserin hangi aşamada olduğu ve derecesi önemli bir belirleyicidir.

Rahim ağzı kanseri hastaların çoğunda cerrahi tedavi ya da radyoterapiye başvurulur. Küçük boyutlardaki rahim ağzı kanseri tedavisinde, bulunduğu bölgeden başka yere yayılmamışsa cerrahi tedavi uygulanır. Bu yöntemde kanserli dokunun tamamı çıkarılmaya çalışılır. Ancak, cerrahi tedavide kimi zaman rahmin tamamının da alınması da söz konusudur.

Rahim ağzında ilerleme gösteren kanserde radyoterapiye başvurulur. Bu tedavi yönteminde yüksek enerjili radyasyon ışınları kanser hücrelerinin yapısını bozmak ve yok etmek için kullanılır. Işınlar, kanserli dokunun olduğu bölgeye dışarıdan uygulanır. Bir diğer rahim ağzı kanseri tedavi yöntemi olan kemoterapide ise kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemek ve yok etmek için çeşitli ilaçlardan yararlanılır. Hastanın durumuna ve uzmanların kararına göre bu tedaviler bir arada ya da birbirinin ardından uygulanabilir.

Rahim ağzı kanserinin tedavisi için farklı yöntemler de bulunmaktadır. Ayrıca halen yeni tedaviler üzerine de araştırmalar devam etmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Özel ve Tamamlayıcı Sigorta Kapsamı

Uygulanan tedavi yöntemine ve sigorta poliçesine göre değişmekle birlikte kanser hastaları özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarından yatarak tedavi kapsamında faydalanabilmektedir. Ancak, burada önemli olan husus poliçe başladıktan belli bir süre sonra kanser teşhisinin konulmasıdır. Bu koşulun sağlandığı durumda oldukça maliyetli olabilen kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemler için sigorta tarafından ekonomik kolaylık sağlanmaktadır. Ayrıca, kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri, tıpkı meme kanseri ya da prostat kanseri gibi Cinsiyete Özgü Kanser Sigortası kapsamındaki kanser çeşitlerinden biridir. Bu sigorta, belirtilen yaş aralıklarında cinsiyete özgü kanser çeşitlerinden birine yakalanılması durumunda poliçede belirtilen tutarda tazminat ödemesini teşhisi konulan hastaya yapmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin