Sendikasyon Kredisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kredi söz konusu olduğunda bireysel krediler hakkında herkes birçok şeyi bilse de, kredi türleri sadece bireysel kredilerle sınırlı değildir. Farklı kredi türleri hakkında çoğu kişi daha fazla şey öğrenmek istemektedir. Kredilerin bazıları ihtiyaçları karşılamak için, bazıları ev ya da araba sahibi olmak için alınabilirken, bazı krediler ise ticari planlamalar dahilinde tercih edilmektedir. Her kredinin kendine has şartları bulunmakla beraber çoğu kredi türünde belirli bir faiz ve vade oranı sunulmaktadır. Birçok kişinin duyduğu, ancak anlamını tam olarak bilmediği kredi türlerinden biri de sendikasyon kredisidir. Yazımızda sendikasyon kredisine dair tüm merak edilenlere cevap vereceğiz.

Sendikasyon Kredisi Nedir?

Bankalar grubu tarafından fon sağlamanın amaçlanması sonucunda hükümet, kurum ya da kuruluşlarla ortak çıkarlar için hareket edilerek borç verilmesi durumu sendikasyon kredisi olarak adlandırılmaktadır. Sendikasyon kredisi uluslararası kredi niteliğindedir ve bu nedenle de oldukça önemlidir. Sendikasyon kredisi her kurum için kullanılabilir bir kredi türü değildir. Bu krediyi kullanmak isteyen kurumların hem ülke genelinde, hem de uluslararası düzeyde prestij sahibi olması önemlidir. Sendikasyon kredisinin bu noktada ticaret sözleşmesi olarak kabul edilebileceğini de söyleyebiliriz.

Sendikasyon Kredisi Nasıl Kullanılır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sendikasyon kredisi diğer kredi türlerinde olduğu gibi belirli bir faiz oranı ve vade sayısı ile sunulmaktadır. Ancak sendikasyon kredisindeki faiz LİBOR (Londra para piyasalarındaki üye bankalar arası borç verme faiz oranı) veya EURIBOR (Avrupa’nın önde gelen bankalarının borç verme faiz oranı) gibi uluslararası faiz oranları üzerinden sabit bir değerle belirlenmektedir. Diğer yandan sendikasyon kredileri tüm dünyada ayrıcalıklı kredi türlerinden biri olarak kabul edildiğinden, kullanım esnasında bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. İlk olarak kredi verecek konsorsiyum oluşturularak kurum hakkında detaylı inceleme yapılır. Sonrasında ise, kredinin maliyeti hesaplanır ve faiz oranları belirlenir. Bir sonraki aşamada ise sendikasyon lideri olarak seçilen banka borçlu için, kredi bulmak amacıyla teklif toplanır. Tekliflerin ardından kredi temin edilir ve ödeme planı yapılır.

Sendikasyon Kredisi Ne İşe Yarar?

Sendikasyon kredisinin ana faydası, birden çok kreditörün bir araya gelmesi ve kurum için gerekli kredinin kullandırılabilmesidir. Bu noktada borçlu ayrı ayrı kredi kullanmak yerine sadece sendikasyon kredisi ile maliyetleri düşürebilmektedir. Aynı zamanda sendikasyon kredisi her ülke için itibarın artmasına yardımcı olduğundan uluslararası ortamda oldukça işe yarar bir yöntemdir. Sendikasyona katılan bankalar söz konusu olduğunda krediyi sağlayan banka mali piyasalarda ismini kolaylıkla duyurabilme gücüne de sahip olur.

Sendikasyon Kredisinin Özellikleri Nelerdir?

Sendikasyon kredileri söz konusu olduğunda, kredi sistemi açısından birçok farklı özelliğe sahiptir. En önemli özellik ise, kredinin tutarı noktasında ortaya çıkmaktadır. Sendikasyon kredilerinde tutar söz konusu olduğunda, alt limit 10 milyon dolar düzeyindedir. Aynı zamanda sendikasyon kredilerinde vade orta ve uzun olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Yani sendikasyon kredisi çoğunlukla 3 ile 10 yıl arasındadır. Sendikasyon kredilerinin en önemli özelliği ise, taraflarca hiçbir şekilde gizlenmeden dünya finans piyasalarına açıklanıyor olmasıdır. Bunun nedeni ise bankanın sendikasyon ilişkisini beyaz ederek prestij kazanmak istemesidir. 

Bunları da beğenebilirsin