2020 Kredi Sicil Affı Detayları

Günümüzde milyonlarca kişi bankalardaki kötü sicilleri nedeniyle uygun faiz oranlarıyla kredi kullanamazken, özellikle borçları bulunan küçük esnaf konuyla alakalı mağduriyet yaşıyor. Daha önce bankadan alınan krediyi ödemekte zorlanan ve takibe düşerek sicilin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olan vatandaşlar uzun süredir kredi sicil affının gelmesini bekliyor. Mecliste birçok milletvekilinin de konuyu gündeme getirmesiyle sicil affı bekleyen vatandaşlar gelişmeleri yakından takip etmeye başladı.

Bankaların kara listesinde olan vatandaşlar hiçbir şekilde kredi kullanamıyor ya da kredi kartı alamıyor. Bu durum nakit ihtiyaçlarının giderilmesini engellerken, daha önce borçlarını ödememiş vatandaşların düşük faiz kampanyalarından yararlanmalarının önüne geçiyor. Ancak kredi sicil affı ile tüm bu sorunlar ortadan kalktığı için yazımızda duruma dair tüm detayları vereceğiz.

Kredi Sicil Affı Nedir?

2017 yılında yapılan yasal düzenlemelerle beraber kredi sicil affının çıkmasını isteyen esnafın bu isteği 2020 yılında da gündeme geldi. Meclise sunulan yasa ile beraber çalışmalar yapıldı ve geçmiş dönemde bankalara borcu olan ve bu durum nedeniyle kredi alamayan vatandaşların kredi sicillerinin temizlenmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Kredi sicil affı ile beraber Merkez Bankası kredi notu düşük olan ya da kara listede bulunan vatandaşların kredi sicillerini sıfırlayacak. Bu sayede daha önce kredi alamayan esnaf ve vatandaş bankalara başvuru yaparak nakit destek talep edebilecek.

2020 Kredi Sicil Affı Kanun Teklifi

Bu yazı ilginizi çekebilir

Pandemi döneminde kara listede olan ve parasal olarak sıkıntısı bulunan vatandaşlar, bankalar düşük faiz ve 1 sene ertelemeli borç ödeme kampanyaları yayınlasa da kredi çekemediği için zor durumda kaldı. Daha önce de gündeme gelen kredi sicil affı 2020 torba yasasıyla beraber milyonlarca kişinin yüzünün gülmesini sağladı. TBMM Genel Kurulunda görüşülen torba yasadaki kredi sicil affına dair detaylar ise şu şekilde;

  • Anapara veya taksit ödeme tarihi 24 Mart 2020 tarihinden önce olan, ancak ödemelerini geciktiren gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinde tutulan kayıtları temizlenecek.
  • Belirtilen şartlara uyan kişilerin kredi sicillerinin temizlenmesi için ise söz konusu borçlarının ödenmeyen kısmını 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamen ödemesi ya da yapılandırması talep ediliyor.
  • Borçların ödenmesi ya da yapılandırılması halinde kredi sicili temizlenecek ve finansal kuruluşlar tarafından yeniden kredi verilebilecek.

Kredi Sicil Affı Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Kredi sicil affının torba yasayla beraber kabul edilmesi dahilinde birçok vatandaş borçlarını yapılandırma avantajından faydalanırken, kalan borçlarını tek seferde ödeme imkanından da yararlanabilecek. 2020’nin ilk aylarında gündeme gelen kredi sicil affı ile alakalı henüz bir gelişme olmasa da, pandemi sonrasında oluşan yoğun ekonomik sıkıntılar nedeniyle yasanın kabul edileceği öngörülüyor. Şuan için kredi sicil affı uygulayan herhangi bir banka olmasa da, teklifin kabul edilmesi durumunda öncelikle devlet bankalarının bu gidişata katılması bekleniyor.

Aşamalı olarak başlatılacak kredi sicil affı da ilk olarak kamu bankaları tarafından takip edilecek. Bu sayede vatandaşlar sicilleri temizlendikten sonra kamu bankalarından da kredi çekebilecek. Ancak kredi sicil affının şartlarına uymayan vatandaşlar yine kara listede kalmaya devam edeceğinden, konuyla alakalı gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekiyor. Açıklanan tarihlerde daha önce ödemesi yapılmamış borçlar yapılandırılmaz ya da ödenmezse bir sonraki sicil affına kadar kara listede kalmaya devam etmeniz söz konusudur.

Bunları da beğenebilirsin