Aristo Diyeti Nedir, Nasıl Uygulanır?
Diyetler, kilo problemi olan kişilerin sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında yer almaktadır. Çoğu diyet programı kilo vermenize yardımcı olsa da, kısa sürede eski kilonuza dönmeniz muhtemeldir. Aristo diyeti yapmak istiyorsanız, bilinen diğer diyetlerden birçok farklı yönü olduğunu bilmelisniz. Temelde bu diyet programı, bir farkındalık yaratma egzersizi olarak tanımlanabilir. Aristo diyeti, toksinlerden arınma, egzersiz yaparak farkındalık kazanma ve stresten uzaklaşma gibi birçok fayda sağlamaktadır.
Aristo Diyeti Nedir?
Aristo diyeti, adını Yunan filozof Aristotales’ten almaktadır. Sadece bir beslenme rutini olarak değil, zihinsel farkındalık ve beden sağlığı da dahil olmak üzere birçok adımdan oluşmaktadır. Yaşam tarzı olarak kabul edilen Aristo diyeti ile ilgileniyorsanız, istenen hedefe ulaşmak için beslenme rutinini 3 hafta boyunca uygulamanız önemlidir. Diğer yandan Aristo diyetinin en önemli özelliği, beslenme planlamasına dahil edilen besinlerin %80’inin çiğ sebze ya da meyvelerden oluşmasıdır.
Aristo Diyeti Nasıl Uygulanır?
Çok daha kolay kilo vermeyi sağlayan bu diyet programında, kişilerin duygu durumlarını kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Duygusal durumlarında sürekli değişiklikler yaşayan kişiler, ekstra stres faktörü ile uğraşmak zorunda kalacağından kilo vermekte zorlanabilirler. Aristo diyetinin temel şartlarından biri; 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak uygulanması gerektiğidir. Aynı zamanda 3 ana öğün asla atlanmamalı ve günde en az 2 litre su içilmelidir. Aristo diyetinde hareket kuralı bulunduğundan, bu beslenme rutinini tercih edenlerin günde 10.000 adım atması gerekmektedir. Aristo diyeti uygulanırken hareket etmek çok daha hızlı kilo vermeye yardımcı olacaktır.
Aristo diyetini uygularken sabah erken kalkmak önemlidir. Çünkü kahvaltı en geç 08:00’da yapılmalı, kahvaltı öncesinde ılık suyun içine 6-7 damla limon suyu ya da 1 tatlı kaşığı bal koyularak içilmelidir. Kahvaltıdan önce ılık su içmek, besinlerin sindirilmesine yardımcı olacağından mutlaka uygulanmaktadır.
Aristo diyetinde akşam yemeği saatinin en geç 19:30’da olmasına özen göstermek önemlidir. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında kalan zaman uzun olsa da, metabolizmanın hızlanmasında ve yağ yakımında etkilidir.
Öğün planlaması yaparken protein ağırlıklı besinler seçmek Aristo diyetinde oldukça önemlidir. Aynı zamanda gluten tüketimi olmaması şiddetle önerilmektedir.
Aristo Diyeti Sağlıklı mı?
Sebze ve meyve bakımından zengin olan Aristo diyeti, doktor kontrolünde ve belirlenen süre boyunca uygulandığında oldukça sağlıklıdır. Vücudun toksinlerden arınmasını sağlarken, hareketi teşvik etmesi nedeniyle de faydalı bir beslenme düzeni olduğunu göstermektedir. Aristo diyetinde protein temel yapı taşlarından biridir ve kas oluşumunu desteklemektedir. Bu nedenle hareketle yakılan yağların yerine kaslar gelir ve Aristo diyeti sonlandırıldığında bile vücut yağ bakımından çok daha sağlıklı hale gelir.
Aristo Diyetinde Neler Yasaktır?
Aristo diyetini uygularken tüketilmesi yasak olan bazı besinler olduğunu unutmamak önemlidir. Diyetin başarılı olmasını istiyorsanız, aşağıda yer alan besinleri beslenme planınıza dahil etmemeniz gerekmektedir.
- Ekmek ve unlu mamüller de dahil olmak üzere tüm hamur işleri,
- Yulaf veya yulaf kullanılarak hazırlanmış tüm gıdalar (kurabiye vb.),
- Karpuz ve portakal gibi şeker oranı yüksek meyveler ve meyve suları,
- Patates, bezelye, havuç ya da mısır gibi şeker oranı yüksek olan sebzeler,
- Kahve,
- Pirinç ve makarna gibi glüten oranı yüksek olan gıdalar.
Aristo Diyeti Örnek Listesi
Aristo diyeti yapmak isteyenler için örnek liste şu şekildedir:
Kahvaltı: Bol yeşillik, maksimumu 2 adet haşlanmış yumurta (veya 2 yumurta ile yağsız tavada yapılmış omlet)
Ara Öğün: 2 adet salatalık veya 1 adet rendelenmiş ve ev yoğurdu ile hazırlanmış kabak salatası ya da 1 çay bardağı tuzsuz leblebi.
Öğle Yemeği: Izgarada yağsız pişirilmiş balık, kırmızı ya da beyaz et ile tek tip yeşillikle yapılmış salata (yağsız, limon ve az miktarda tuz kullanılabilir).
Ara Öğün: Şeker oranı az olan mevsim meyveleri (1 dilim ananas, 1 adet yeşil elma ya da 1 avuç çilek).
Akşam Yemeği: Bol yeşil salata (tek tip yeşillikle ve yağsız) ile ızgara kırmızı ya da beyaz et (dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz).