Bireysel Kredi Türleri Nelerdir?

En küçük alışverişimizden hayatımızı etkileyecek yatırımlara kadar birçok alanda bankaların sağladığı borçları kullanıyoruz artık. Bu kredilerin elbette bir de geri ödemesi var. Ekonomik sıkıntılara girmemek ve kredi borçlarımızı ödeyebilmek için yapmamız gereken ise doğru kredi türünü seçmek. İşte sizin için bireysel kredi türlerini tek tek açıklıyoruz.

Bireysel Kredi Nedir?

Bankalar şirketlere kredi sağladıkları gibi dileyen müşterilerinin bireysel harcamaları için de kredi imkânı sunuyor. Bireylerin işletmeler gibi tüzel kişilikler için değil de kendi adlarına çektikleri bu tür krediye bireysel kredi diyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bu tür krediler için bazı temel kuralları belirlenmiş durumda. Bireysel krediler için vade, tutar limiti gibi değerler anlaşmanın başında belirlenir ve ödeme sürecinde değiştirilemez. Kişisel ihtiyaçları için kredi çekecekler bireysel kredilerin de kendi içinde alt başlıklara ayrıldığını görecektir. Bunları tek tek incelemek, size en uygun krediyi seçmenizi sağlar.

Tüketici Kredisi

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bireysel kredi türleri arasında en çok kullanılanı tüketici kredisidir. Her türlü kişisel giderleriniz için kullanabileceğiniz bu kredi türü anlık ihtiyaçlarınız ya da kısa vadede ihtiyaç duyduğunuz nakit parayı sağlamak adına en mantıklı yöntem olacaktır. Örneğin düğün yapmak gibi büyük bir kutlama çoğunlukla masrafların bir anda yükseldiği bir ekonomik krize dönüşebilir. Bu sene çıkmayı planladığınız tatilin umduğunuzdan daha pahalıya patlayacağını görebilirsiniz. Böyle durumlarda başvuracağınız kredi tüketici kredisidir. Eğitim veya sağlık gibi temel ihtiyaçlar için de bankalara başvurduğunuzda tüketici kredisine yönlendirilebilirsiniz. Yalnız şunu da unutmayın tüketici kredisinde 48 aydan fazla vade imkânı yoktur. Ayrıca teminatsız verilen bir kredi olduğu için faiz oranları da yüksek olacaktır.

Konut Kredisi

Ev satın alırken bankaların sunduğu imkanların da arttığını göreceksiniz. Konut kredisi ev sahibi olmak isteyenlere özel olarak hazırlanmıştır. Satın aldığınız eviniz borcunuz bitene kadar ipotek altında kalacağı için bankanın da bir güvencesi olmuş olur. Borç bitiminde ipotek kalkacaktır. 120 ay vade sınırı olan konut kredisi bazı fonlardan muaf olduğu için diğerlerine nazaran daha karlıdır.

Taşıt Kredisi

Kişisel ihtiyaçlarınız ya da ticari amaçlarınız doğrultusunda alacağınız araçlar için bankalar özel bir kredi türü oluşturmuştur. Sıfır yada ikinci el arabaları satın alırken taşıt kredisi kullanabilirsiniz. Bu durumda satın aldığınız araç kredi borçlarınız için teminat sayılır. Ayrıca banka aracınızı kasko yaptırmanızı zorunlu tutacaktır. Aracın fiyatı 50 bin TL’nin altında ise kredi, fiyatın yüzde 70’i, 50 bin TL’nin üstünde ise yüzde 50’si olabilir.

Bunları da beğenebilirsin