Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?
Günümüzde çörek otu, gaz, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroid gibi sindirim sistemi durumlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca astım, alerji, öksürük, bronşit, amfizem, grip, domuz gribi ve tıkanıklık gibi solunum rahatsızlıklarında da kullanılır. Diğer kullanımlar arasında; kan basıncını düşürmek, kolesterol seviyelerini düşürmek, kanseri tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek yer alır. Peki çörek otu yağı nedir ve nasıl kullanılmalıdır?
Çörek Otu Yağı Nedir ve Ne İşe Yarar?
Çörek otu yağı, Nigella sativa bitkisinin tohumlarından yapılır. Baharat veya bitkisel ilaç olarak kullanılabilen aromatik ve lezzetli tohumları için yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Bu yağ aynı zamanda çörek otu tohumu yağı olarak da adlandırılır. Çörekotu yağı kullanımının ne işe yaradığı konusunda ise, birçok araştırma ve sonuç bulunmaktadır. HIV, stafilokok, tüberküloz, grip, gonore, kandida ve sıtma dahil olmak üzere antimikrobiyal dirençli bakteri ve virüs türlerinin neden olduğu hastalıkların tedavisi neredeyse imkansız hale gelmişken, çörek otu yağının bu hastalıklarla mücadelede önemli fayda sağladığı görülmüştür.
Çörek otu yağının sağlığa faydalarını anlamanın anahtarı, üç temel doğal bitkisel besleyicinin varlığında yatmaktadır: timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timol. Bu inanılmaz fitokimyasallar, çörek otu yağının sağladığı faydaların temel bileşenleridir.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Çörek otu yağının kullanım alanları saymakla bitmez diyebiliriz. Yeni başlayanlar için çörek otu yağı; topikal olarak kullanılabilir, ancak her zaman hindistancevizi veya badem yağı gibi birkaç çay kaşığı taşıyıcı yağ ile seyrelttiğinizden emin olun. Seyreltildiğinde, antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde akne ve egzama gibi yaygın cilt sorunlarına yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, sedef hastalığı ve rosacea için de yararlı olduğunu göstermektedir.
Çörek otu tohumunun birçok sağlık yararını deneyimlemek için, ev yapımı masaj yağlarına ve losyonlara kolayca eklenebilir. Saç ve saç derisi sağlığını artırmak için şampuan ve saç kremi gibi saç ürünlerine birkaç damla yağ eklenebilir. Çörek otu yağı, etli ana yemeklerden çorba ve yahnilere kadar her türlü tarifte kullanılabilir. Ayrıca smoothie gibi içeceklere de ekleyebilirsiniz. Uygun çörek otu yağı dozu kişiye ve sağlık durumuna göre değişebilir. Bu nedenle çörek otu yağı kullanımı öncesinde mutlaka bir hekime danışmanız önerilmektedir.
Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?
- Güçlü fitokimyasalları ve antioksidan özellikleri sayesinde, çörek otu yağının kanseri doğal olarak tedavi etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
- Karaciğer vücuttaki en önemli organlardan biridir. Neredeyse her toksin karaciğer tarafından işlenir ve karaciğerden gelen safra, yağları sindirmenin ve vücudunuzu sağlıklı tutmanın anahtarıdır. İlaç yan etkileri, alkol tüketimi veya hastalık nedeniyle zayıf karaciğer fonksiyonu ile mücadele edenler için, çörek otu yağı iyileşme sürecini büyük ölçüde hızlandırabilir.
- Doğal bir cilt bakım yardımcısı olmasının yanı sıra, çörek otu yağının saç sağlığına faydaları da bulunmaktadır. Çörek otu yağı nigellon içerdiğinden, androjenik alopesi veya alopesi areata nedeniyle saç dökülmesine yardımcı olabilir.
- Genel olarak, çörek otu kolesterolün yanı sıra kan şekeri ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Çörek Otu Yağını Kimler Tüketmemelidir?
Çörek otu ağızdan alındığında veya cilde uygulandığında alerjik kızarıklığa neden olabilir. Cildiniz ve saçınız için çörek otu yağını topikal olarak kullanmadan önce, yağa olumsuz bir tepki vermediğinizden emin olmak için alerji testi yapmak iyi bir fikirdir.
Hamileyseniz, emziriyorsanız, şu anda herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya teşhis edilmiş birtakım hastalıklarınız varsa (özellikle diyabet, düşük tansiyon veya kanama bozukluğu), çörek otu yağı kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanızda fayda var. Çörek otu yağı alıyorsanız ve planlanmış bir ameliyatınız varsa, ameliyat tarihinizden en az iki hafta önce almayı bırakmanız önerilir.
Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Gerekli şikayetleriniz için doktorunuza başvurunuz.