Değerli Konut Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren birçok vergi türü vardır. Bu vergilerden biri de değerli konut vergisidir. Konut piyasasının gelişimi ve değer artışları göz önüne alındığında bu vergi türünün ne anlama geldiği ve nasıl hesaplandığı oldukça önemli konudur. Bu yazımızda “Değerli Konut Vergisi” ile ilgili merak edilenleri ve önemli detayları ele alacağız.

Değerli Konut Vergisi Nedir?

Değerli konut vergisi, yüksek değere sahip konutlar üzerinden alınan bir tür vergidir. Bu vergi türünü konut sahipleri mülklerine dayalı olarak öderler. Değerli konut vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında düzenlenir. Konutların rayiç değeri üzerinden hesaplanarak tahsil edilir. Rayiç değer, konutun özellikleri, bulunduğu bölge ve pazar koşulları dikkate alınarak belirlenen bir değerdir. Genellikle yılın belirli dönemlerinde tahsil edilir.

Değerli Konut Vergisi Nasıl Hesaplanır? Ne Kadardır?

Değerli konut vergisinin hesaplanması, bir dizi önemli faktöre dikkat edilmesini gerektirir. Hesap yapmaya başlamadan önce taşınmazın hangi değer aralığına girdiğinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir.

Konut vergisi hesaplamasında olduğu gibi değerli konut vergisinde de belirli oranlar bulunur. Bu oranlar belirli bir temel tutara göre belirlenmiştir. Bu temel tutar 2023 yılı için 9.967.000 TL’dir. Hesaplamalar bu temel tutar üzerinden yapılır. Değerli konut vergisi hesaplamalarında kullanılan oranlar aşağıdaki gibidir:

  •       9.967.000 TL ile 14.951.000 TL arasındaki konutlar için (bu sınırlar dahil), 9.967.000 TL’yi aşan kısım için binde 3 oranında vergi uygulanır.
  •       19.936.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 14.951.000 TL’si için 14.952 TL, fazlası için ise binde 6 oranında vergi uygulanır.
  •       19.936.000 TL’den fazla olanlar 19.936.000 TL’si için 44.862 TL fazlası için ise binde 10 oranında vergi hesaplanır.

Değerli Konut Vergisi Kimleri Kapsıyor?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Değerli konut vergisi ödemesi gereken kişilerin kimler olduğu da oldukça önemlidir. Değerli sınıfına giren taşınmazlarla ilgili olarak 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda değerli konut vergisi aşağıdakileri kapsar:

  •       Taşınmazın sahibi veya intifa hakkı sahibi (varsa).
  •       Hem sahip hem de intifa hakkı sahibi yoksa taşınmaz üzerinde sahip gibi tasarrufta bulunanlar.
  •       Eğer paylı mülkiyet durumu söz konusu ise her bir pay sahibi kendi hissesi oranında vergi ödemekle yükümlüdür.

Kimler Değerli Konut Vergisinden Muaftır?

31365 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanun kapsamında belirtilen muafiyet durumları aşağıdaki gibidir:

  •       Genel ve özel bütçeli idareler, üniversiteler, belediyeler ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait konutlar.
  •       Tek bir mesken nitelikli taşınmazı olanlar ve birden fazla taşınmazı olanlar arasında en düşük değerli olan tek mesken nitelikli taşınmaz sahipleri.
  •       Karşılıklı anlaşma ile yabancı devletlere ait elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan konutlar.
  •       Elçilere tahsis edilen ikamet amaçlı konutlar.
  •       Türkiye’de merkezi bulunan uluslararası kuruluşların ve temsilciliklerinin sahip olduğu konutlar.
  •       İnşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin işletmelerine kayıtlı, henüz satış, devir veya temlik işlemi gerçekleşmemiş binalar.

Değerli Konut Vergisi Nereye Ödenir?

Değerli konut vergisinin ödenmesi için konutun bulunduğu belediyeden konutun vergi değerini gösteren bir belge alınması gerekir. Bu belge, güncel yılın yanı sıra bir önceki yıla ait bilgileri de içermelidir. Belgenin temin edilmesinin ardından, mükellef konutun bulunduğu il veya ilçedeki vergi dairesine giderek bu belgeyle birlikte beyanname sunar. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra değerli konut vergisi tahsil edilmeye başlanır.

Değerli Konut Vergisi Yürürlükte mi?

Hala yürürlükte olan değerli konut vergisi uygulaması 2021 yılından itibaren hayata geçmiştir. Bu yeni düzenleme ile değerli konut vergisi özellikle yüksek değere sahip konutları kapsayan bir vergi türü olarak tanımlanmıştır. Vergi ödemesi Şubat ve Ağustos aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçekleştirilir.

Bunları da beğenebilirsin