Dijital Göz Yorgunluğu Nedir?
Modern çalışma ve ev ortamlarının bir sonucu olarak bilgisayar veya akıllı telefon gibi dijital ekrana sahip cihazlar sürekli kullanılmaktadır. Bu cihazları iki saatten daha uzun süre kullanmak rahatsızlığa veya dijital göz yorgunluğu adı verilen durumun oluşmasını sağlamaktadır. Bu durum baş ağrılarına, boyun ve omuz ağrılarına, bulanık görmeye ve göz rahatsızlıklarına neden olabilir. Semptomlar geçici olma eğilimindedir. Ancak bilgisayar başında ne kadar uzun zaman geçirirseniz, bu semptomların ortadan kalkması o kadar uzun sürer.
Dijital Göz Yorgunluğu Nedir?
Dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi dijital cihazlar, modern dünyada günlük yaşamın demirbaşlarıdır. Ne yazık ki hem iş, hem de oyun için bu öğelere bu kadar güvenmenin sonuçları olabilir.
Bu cihazlardan herhangi birinin uzun süre kullanılması, dijital göz yorgunluğu olarak bilinen acı verici bir durum geliştirmenize neden olabilir. Rahatsızlık seviyesi genellikle kullanım miktarı ile artar. Dijital ekranlarda sürekli olarak meydana gelen algılanamayan görsel güncellemeler olan “göz kırpma hızı”, gözler değişikliklere ayak uydurmak için çok küçük şekillerde titreştiği için insanların daha az göz kırpmasına neden olur. Ofis ortamınızdaki daha az göz kırpma, farklı mesafe algıları ve zayıf ergonomi veya aydınlatma, dijital göz yorgunluğuna neden olabilir.
Dijital Göz Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?
Dijital göz yorgunluğu belirtileri arasında en yaygın olanları arasında ise, aşağıdakiler yer almaktadır:
- Göz yorgunluğu ve rahatsızlık
- Bulanık görüş
- Göz kuruluğu
- Boyun ağrısı
- Omuz ağrısı
Birçok insan bu faktörlerin bir kombinasyonunu yaşar. Bir bilgisayarda normal ofis işlerini yaparken, dijital göz yorgunluğu yaşam kalitesini etkilemeye başlayabilir. Bununla birlikte, çoğu semptom geçicidir ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kaybolmaya başlar.
Nadir durumlarda, özellikle kişi dijital ekran önünde yedi saatten fazla zaman harcıyorsa, gözlerin gevşemeye ve uyum sağlamaya vakti olmadığı için bu belirtiler kaybolmayabilir. Bulanık uzak görüş, dijital ekranda çalışmadığınızda da devam etme olasılığı en yüksek olan sorundur. Bu sorun araba kullanmayı veya yürümeyi zorlaştırabilir.
Dijital Göz Yorgunluğu Nasıl Geçer?
Doktorunuz dijital göz yorgunluğunuz olduğunu belirlerse, harekete geçmek çok önemlidir. Bilgisayarla çalışan herkesin gözlerini korumanın yollarını araması akıllıca bir fikirdir. Göz rahatsızlığını hafifletmek için yapabileceğiniz birçok yaşam tarzı değişikliği vardır ve bazıları şu şekildedir:
Mola verin: 20-20-20 kuralını kullanarak her 20 dakikada bir, 20 saniye ara verin ve 20 cm ötedeki bir şeye bakın. Böylece gözlerinizi dinlendirme imkanınız olur ve dijital göz yorgunluğunu engelleyebilirsiniz.
Metin boyutunu ayarlayın: Bilgisayarda ya da telefonda metin boyutunu artırarak gözlerinizi kısmadan okuma yapabilir, dijital göz yorgunluğuna neden olan belirtilerin önüne geçebilirsiniz.
Programınızı ayarlayın: Mümkünse dijital ekranda günde yedi saatten az zaman geçirin. Örneğin, gününüzün çoğunu bilgisayar başında geçiriyorsanız, akşam eve geldiğinizde başka bir eğlence şekli bulmaya çalışın.
Aydınlatmayı doğru ayarlayın: Bilgisayar ekranını, özellikle üstten aydınlatma veya pencerelerden gelen parlamayı önleyecek şekilde konumlandırın. Pencerelerde panjur veya perde kullanın ve masa lambalarındaki ampulleri daha düşük wattlı ampullerle değiştirin.
Tüm yaşam tarzı değişikliklerini denediyseniz ve iyileşme hissetmiyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekmektedir. Doktorunuz gözyaşı üretiminizi değerlendirmek için testler yapabilir ve kullanmanız için göz damlası reçete edebilir. Diğer yandan göz yorgunluğunuz düzelmiyorsa, ekran başındayken takmak için mavi ışık filtresi bulunan gözlüklere yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Ekran başında olduğunuz sürece bu gözlükleri kullanırsanız, dijital göz yorgunluğunu önleyebilirsiniz.