Emlak Alırken Yasal Olarak Faydalanılması Gereken Haklar Nelerdir?
Emlak alım sürecinin ve sonrasının sorunsuz olarak ilerlemesi her tüketicinin istediği bir durum. Bu süreç içerisinde yasal haklarınız konusunda bilgi sahibi olmanız, pazarlık veya sözleşme aşamasında ve hatta imzanızı attıktan sonraki dönemde önünüzü net görmenizi sağlar. Emlak alırken yasal haklarınızın farkında olmanız sizi daha sonra oluşabilecek mağduriyetlere veya ani fikir değişikliklerine karşın korur. Geçtiğimiz yıllarda değiştirilen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında gayrimenkul sektöründe tüketicinin haklarının korunması için çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.
İşte emlak alırken yasal olarak faydalanabileceğiniz haklarınız:
Alınan Konuttan 14 Gün İçinde Vazgeçme Hakkı
Emlak alan tüketicilerin mağduriyetinin önlenmesi adına alınan karara göre, herhangi bir konut projesinden ev alan herkes 14 gün içinde bir gerekçe göstermeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayabilir. Buna göre satıcı firma tüketiciyi borç altına sokabilecek tüm belgeleri iade etmek ve kredi anlaşması yapılan bankalar da 14 gün olan cayma hakkı süresi içinde tüketiciden hiçbir masraf talep etmemekle yükümlüdür.
Projenin Konut Teslim Süresi En Fazla 36 Ay
Tüketici herhangi bir konut projesinden ev aldıysa maketten konut satışı 36 ayı geçmemelidir. Özellikle topraktan ev aldığnızda satıcı firmadan konutu maksimum 36 ay içinde teslim etmesini yasal hakkınız gereği şart koşabilirsiniz.
Ayıplı Mal Değiştirilme Süresi 60 Gün
Alınan bir emlakta tüketicinin herhangi bir kusur görmesi durumunda müteahhit firmadan kusurun giderilmesini veya konutun değiştirilmesini isteyebilir. Buna göre firmanın konutu değiştirmek için 60 gün hakkı bulunur. Özellikle evin teslimi sonrasında ve hatta içine taşındıktan sonra yaşayabileceğiniz bu tip bir durumda yasal hakkınızı kullanabilirsiniz.
Müteahhitler Konuttan 5 Yıl Sorumlu
Alınan emlak ile alakalı herhangi bir sorun oluşmasına karşı tamamlanan projelerde müteahhitler konuttan 5 yıl sorumludur. Bu durumda ayıplı mal veya ayıbın daha sonra oluşması gibi durumlarda tüketici mağdur edilmemelidir.
Emlak Kredilerinde Zorunlu Sigorta Yok
Bankaların çoğu zaman müşterilerine kredi alımı esnasında yaptığı hayat sigortası zorunlu değildir. Eğer tüketici emlak alımı için kredi kullanıyor ve sigorta yapılmasını istiyorsa bu durumda elbette faydasından dolayı yazılı izni ile satışı gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda tüketicilerin istediği sigorta firmasını da seçebilmekte özgür olduğunu belirtmeliyiz. Yani krediyi aldığınız bankadan hayat sigortanızı almak zorunda değilsiniz. Bu noktada olayinkolayi.com sayfaları üzerinden avantajlı kredi hayat sigortası alabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.
Satış Sözleşmesi Noter Huzurunda Yapılmalı
Ön ödemeli emlak satışlarında satış sözleşmeleri noter huzurunda yapılmalıdır. Bu durumda alıcıya bir ön bilgilendirme formu verilmekte ve yapı ruhsatı alınmadan sözleşme yapılmamaktadır. Noter huzurunda olmayan sözleşmeleri imzalamamalısınız.
Kredi Hesabında Masraf Alınmamalı
Tüketicinin emlak alımı için kullanacağı krediye yönelik açılacak hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemlerin yapılması durumunda bankaların hesaba ilişkin ücret veya masraf talep etmesi yasaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz yasal haklar emlak alımında yaşayabileceğiniz mağduriyetlerin önlenmesi için bir can simidi niteliğindedir. Konut alımı gibi uzun ve detaylı bir araştırma süreci gerektiren bir konuda sizi istismar etme ihtimali olan kişi ve durumlardan kaçınmak, haklarınızı tam anlamıyla bilmeniz sayesinde mümkün olabilecektir.