Emlak Beyannamesi Nedir? Emlak Beyanı Nasıl Yapılır?

emlak beyannamesi yapan insanlar

Her devletin önemli gelir kaynaklarından biri olan vergiler arasında vatandaşlar tarafından en çok merak edilenlerden biri emlak vergisidir. Emlak vergisi ile tapuya kayıtlı herhangi bir taşınmaz malı bulunan kişiler her sene belirli dönemlerde ödeme yapmaktadır. Çoğu zaman emlak vergisi ile emlak vergisi beyannamesi karıştırılabiliyor. Yazımızda emlak beyannamesi ile alakalı merak edilenlere değineceğiz.

Emlak Beyannamesi Ne Demektir?

Emlak beyannamesi kısaca açıklamak gerekirse herhangi bir gayrimenkulün kime ait olduğunu ispatlayan belge türüdür. Diğer yandan kişi ya da kuruluşlar sahip oldukları taşınmazları bağlı bulundukları belediyelere emlak beyannamesi ile bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda emlak beyanı yapacak olan kişinin belirlenen süre dahilinde beyanname için istenen evraklarla beraber başvuru yapması gerekmektedir.

Gayrimenkule ait tapunun alınması ile beraber başlayan işlemler arasında çok önemli bir yere sahip olan emlak beyannamesinin verilmemesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. Bu nedenle emlak beyanı yapacak olan kişi ya da kuruluşun bunu geciktirmemesi önemlidir.

Emlak Beyannamesi için Gerekli Evraklar

Bu yazı ilginizi çekebilir

Emlak beyannamesi vermek için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurmadan önce gerekli evrakların tamamlanması istenmektedir. Genellikle her belediye aynı evrakları istese de beyanname öncesi istenen belgelerin listesi belediyeden teyit edilmelidir. Buna göre emlak beyannamesi için gereken evrakların listesi şu şekildedir:

  • Tapu sahibinin adres ve telefon bilgileri
  • Tapunun fotokopisi
  • İskan durumunu gösteren belgenin fotokopisi
  • Yapının ruhsatı
  • Mülkün sahibi olan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Emlak beyannamesi bildirim formu

Taşınmaz mallar ile alakalı emlak beyannamesi verirken yukarıdaki evrakları tamamlamanız ve sonrasında belediyenin ilgili birimine başvurmanız gerekmektedir. Emlak beyannamesi işleminin sadece gayrimenkulün sahibi olan kişi tarafından yapılabileceğini de belirtmemiz gerekiyor. Herhangi biri bir başkası adına emlak beyannamesi veremez. Ancak kişinin vekalet verdiği kişilerin beyanname işlemlerini yürütmesi mümkündür.

Emlak Beyannamesi Nasıl Verilir?

Emlak beyanı yapabilmek için öncelikle yukarıda belirtilen belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Ardından gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye giderek işlemleri başlatabilirsiniz. Diğer yandan e-Devlet sistemi üzerinden online olarak emlak beyanı yapmak da mümkündür.
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra internet sitesinin arama kısmına “Tapu Taşınmaz Beyan” yazarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu sayfada taşınmaza ait bazı bilgi ve belgeler istenmektedir. Tüm alanları eksiksiz şekilde doldurduktan sonra beyanname işlemi tamamlanır ve sonrasında aynı sayfadan sorgulama yaparak işlemin durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin