Evde Sinema Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Evde sinema odası tasarımı söz konusu olduğunda, akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta vardır. Filmleri ve dizileri izlemek için rahat olduğu kadar, elverişli bir alan yaratmak da  önemlidir. Bu, arkanıza yaslanıp filmin veya programın keyfini çıkarabileceğiniz karanlık, sessiz bir ortam yaratmak anlamına gelir. Evde sinema odası dekorasyonu için işinize yarayabilecek fikirleri birkaç madde ile yazımızda sıraladık.

Sinema Odasını Özel Bir Alan Haline Getirin

Özel bir sinema odası, yalnızca istediğiniz film, dizi ya da programları büyük ekranda izlemeye ayrılmış bir alandır. Bu nedenle söz konusu oda diğer etkinliklerle paylaşıldığında, sinema deneyimi azalır. Sinema odasını dekore ederken evin mutfak ya da oturma odası alanlarından uzakta olduğuna dikkat etmeniz önemlidir. Atıl bırakılmış bir odayı sinema odası olarak kullanmanız, daha mantıklı olacaktır. 

Ortam Işığını Kontrol Edin

Ortam ışığı, pencerelerden, kapıların altından ve çevresinden gelen ışık gibi film odasının dışındaki kaynaklardan ve oda içindeki yapay ışıktan gelen ışık anlamına gelir. Evde sinema odası dekore ederken, doğal ışığın olmadığı bir alan seçmeniz önemlidir. Böylece istenmeyen ışık kaynaklarından kurtularak istediğiniz sinema ortamını yaratabilirsiniz.

Ortam Sesini Kontrol Edin

Ortam sesi, sinema odanızın dışından gelen istenmeyen sestir. Ev sinema sistemi için ayrılmış bir alan bulmayı başarsanız bile, o alanın dışından gelen sesler genellikle izleme deneyimini olumsuz etkiler. Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, diğer odalardaki insanlar, mutfak sesleri, tesisat sesleri ve evin dışından gelen sesler, sinema sisteminizin sesini bozabilecek ortam seslerinden yalnızca birkaçıdır. Özel bir alan oluşturmak, dış gürültüyü kontrol etmenin ilk adımıdır. Ancak sinema odasına ikinci bir alçıpan tabakası eklemek, ses azaltıcı köpük kaplaması kullanmak ya da içi boş kapıları sağlam kapılarla değiştirmek de işe yarayabilecek diğer çözüm önerileri olarak sıralanabilir.

Odanın Sinema Gibi Görünmesini Sağlayın

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sinema odasında her zaman tek başına film izleyeceksiniz diye bir şey yok. Arkadaşlarınız ya da ailenizle beraber sinema odasını kullanabileceğinizi düşünürsek, dekorasyondaki detaylar da buna uygun düşünülmelidir. Öncelikle seyir süresi boyunca rahat etmenizi sağlayacak koltuklar kullanmalısınız. Ayrıca ekranın beyaz perde gibi görünmesini sağlamak için, kenarlarına yerlere kadar uzanan perdeler yerleştirebilirsiniz. 

Duvarlar ve Tavan için Koyu Renk Boya Kullanın

Evde sinema odası aydınlatması, duvarlar için koyu renkli boya kullanılarak kontrol edilebilir. Ev sineması odaları, ekranın yakınındaki daha koyu tavanlardan bile yararlanır. Beyaz, maksimum ışığı yansıttığı için genellikle tavanlar için önerilen renktir. Ancak sinema odalarında ışığın yansıması istenmez. Bu nedenle, tavanın rengini gri veya başka bir nötr boya rengiyle hafifletmeyi düşünün.

Pencereleri Kapatın

Sinema odasındaki pencereleri duvara dönüştürmek, dışarıdan ışık ve ses iletimini engellemenin en doğru yoludur. Böylece yaptığınız bu düzenleme gerçekten istediğiniz sinema deneyimini yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Sinema Odası Dekorasyonunu Basit Tutun

Sinema odanızı ekranın yakınında tuhaf şeyler ve ıvır zıvırlarla doldurmanın cazibesinden kaçının. Film afişlerini müzayedede satın almış ve sergilemek istiyor olabilirsiniz, ancak bunlar ekranın yakınına monte edildiğinde yalnızca dikkat dağıtıcıdır. Eski film afişlerinizi sinema odasının arka tarafında, görsel olarak dikkat dağıtmayacakları bir yerde sergileyebilirsiniz.

Yansıtıcı Nesneleri Sınırlayın

Ekranın kendisi olmayan ve ışığı izleyiciye yansıtan her şey en aza indirilmeli veya bunlardan kaçınılmalıdır. Ekran ile izleyici arasındaki kritik bölgede parlak kapı kolları, menteşeler, aydınlatma armatürleri, gömme aydınlatma kitleri ve şömine eklerinden kaçınılmalıdır. Yansıtıcı nesneleriniz varsa, onları koyu renkli mat boyayla boyayarak parlaklıklarını azaltmayı düşünün. 

Bunları da beğenebilirsin