Fay Hattı ve Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?
Fay hatları ve deprem riski, ülkemizde sık sık gündeme gelen önemli konulardan biridir. Türkiye, jeolojik yapısı nedeniyle farklı fay hatları üzerinde yer almakta ve bu nedenle deprem riski yüksek bir ülkedir. Fay hatları, iki kıta plakasının birbirine doğru hareketi sırasında oluşan çatlaklar olarak tanımlanır ve bu çatlakların büyümesi sonucu depremler meydana gelir. Bu nedenle, fay hatları üzerinde yaşayan insanların deprem riski altında olduğu bilinmektedir. Fay hatları ve deprem riski hakkında bilgi sahibi olmak, insanların deprem riskini azaltmaları ve deprem anında doğru davranışları sergilemeleri açısından oldukça önemlidir.
Fay Hattı Nedir?
Fay hattı, iki tektonik levhanın birbirine göre hareket ettiği yerde oluşan kırık veya çatlaklardır. Bu kırık veya çatlaklar, yer kabuğunda büyük ölçekli depremlere, volkanik patlamalara, tsunamilere ve diğer doğal afetlere neden olabilirler. Fay hatları, dünya genelinde birçok yerde bulunur ve birçok büyük şehrin altından geçer.
Fay hatları, levhaların birbirleriyle sürtünmesi nedeniyle oluşur ve bu sürtünme sırasında büyük enerji birikir. Bu enerji, fay hattında aniden serbest kalır ve depremlere neden olur.
Fay Hattı Nasıl Oluşur?
Fay hatları, tektonik levhaların birbirlerine göre hareketleri sonucu oluşur. Dünya’nın yüzeyi, yaklaşık 20 büyük tektonik levha ile kaplıdır ve bu levhaların birbirleriyle sürtünmesi nedeniyle fay hatları oluşur.
Fay hatları, tektonik levhaların birbirleriyle sürtünmeleri sonucu kırılmalar ve çatlamalar meydana gelir. Bu kırılmalar ve çatlaklar, levhaların birbirlerine göre hareket etmelerini engeller ve enerjinin birikmesine neden olur. Bu birikmiş enerji, fay hattı boyunca yayılır ve nihayetinde aniden serbest kalır. Bu serbest kalan enerji, depremlere, volkanik patlamalara ve diğer doğal afetlere neden olabilir. Fay hatları, dünya genelinde birçok yerde bulunur ve bazıları binlerce kilometre uzunluğunda olabilir.
Afad Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Türkiye’deki fay hatları ve deprem riski gibi doğal afetler hakkında önemli bilgiler sunan bir kuruluştur. Fay hattı sorgulama işlemi de AFAD’ın internet sitesi üzerinden aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz;
AFAD’ın interaktif fay haritası sitesine (https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/) giriş yapın.
Sayfanın sol kısmında bulunan “Arama” sekmesine il, ilçe, mahalle, cadde/sokak ve bina numarası bilgilerini girin ve enter tuşuna basın.
Bu işlem sonucunda, sorguladığınız bölgedeki fay hatları ve deprem riski hakkında bilgi edinebilirsiniz.
E-Devlet Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden fay hattı sorgulama işlemi yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/ sitesine giriş yapmak için e-devlet giriş bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Sisteme giriş için T.C. Kimlik Numarası ve şifre ya da mobil imza, e-imza gibi diğer kimlik doğrulama yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Sonrasında karşınıza çıkan ekran AFAD fay hattı sorgulaması ile aynı olacaktır.
Arama kısmına sorgulama yapmak istediğiniz adres bilgilerini yazarak fay hattı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?
Deprem riskinin büyük bir kısmı, bulunduğunuz adresten fay hattı geçip geçmemesi ile doğru orantılıdır. Eğer fay hattı bulunduğunuz adresin yakınından geçiyorsa, ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya kalabileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, fay hatlarının konumunu bilmek ve deprem riski açısından gerekli önlemleri almak önemlidir. Deprem riski sorgulaması yapmak istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz fay haritası sorgulama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu bilgiye sahip olarak, ev ve iş yerlerinizde depreme dayanıklılığı artırmak için gerekli tedbirleri alabilirsiniz.