Ferağ Verme Nedir? Nasıl Yapılır?
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde birçok teknik terim kullanılır ve bu terimlerin bir kısmının anlamı bilinmemektedir. Diğer yandan hem gayrimenkul sektöründe kullanılan, hem de hukuki anlamda karşılığı olan terimler de mevcuttur. Bu tür herhangi bir işlem söz konusu olduğunda yapılan işlemlerin kelime anlamının tam manasını bilmek önemlidir. Ferağ verme terimi de hem hukuki, hem de gayrimenkul terimleri arasında yer alan ve merak edilen terimlerden biridir. Yazımızda ferağ verme işlemine dair tüm merak edilenleri yanıtlayacağız.
Ferağ Verme Nedir?
Ferağ, hukuki bir terim olarak kullanılmakta ve bir mülkü başkasına bırakma anlamı taşımaktadır. Aynı zamanda mülkü başkasının üzerine geçirme olarak da kullanılabilir. Gayrimenkulde ferağ verme olarak da kullanılan bu terim, mülk sahibinin mülkiyet hakkını tapuda başka birinin üzerine geçirmesi ya da gayrimenkulü üzerinde başkasına irtifak hakkı tanıması anlamına gelmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine yapılan başvuru sonucunda gerçekleştirilen ferağ verme işlemi, ferağ takriri olarak da bilinmektedir.
Tapuda Ferağ İşlemi Nasıl Yapılır?
Ferağ verme işlemi Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilmekle beraber, belirlenmiş bir bedel karşılığında ya da herhangi bir bedel belirlenmeden uygulanabilmektedir. Tapuda ferağ verme işleminin mülk sahibi tarafından yapılması gerekmektedir. Öncelikle gayrimenkulün sahibi tapuya gitmeli ve mülkiyet hakkının başka bir kişiye devredilmesi için talepte bulunmalıdır. Yapılan başvuru sonrasında tapu memuru tarafından hazırlanan resmi senet imzalanarak ferağ verme işlemi tamamlanmış olur. Ancak ferağ verme söz konusu olduğunda, işlem 2 farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Buna göre ferağ verme türleri ise şu şekildedir:
İvazlı Ferağ: Gayrimenkulün başka bir kişiye mülk veya para karşılığında devredilmesi işlemidir.
İvazsız Ferağ: Gayrimenkulün başkasına devredilmesi için herhangi bir bedelin belirlenmediği ya da bedelsiz olarak gerçekleştirilen işlemdir.
Ferağ verme işlemi için tapuya gidecek olan mülk sahibinin görevli memura hangi tür ferağ verme gerçekleştireceğini de belirtmesi bu noktada önem teşkil etmektedir. Diğer yandan ferağ verme işlemi ile alakalı vefaen ferağ teriminin de duyulması mümkündür. Bu konuyla alakalı bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar herhangi bir gayrimenkulün satın alma hakkının öncelikle eski sahibine verilmesi durumuna vefaen ferağ dendiğini bilmelidir. Ferağ verme söz konusu olduğunda mülkün yeni sahibinin eski sahibine gayrimenkulü devretmesi vefaen ferağ olarak geçmektedir.
Ferağ İşlemi Ne Zaman Geçerlilik Kazanır?
Ferağ işlemi ile alakalı merak edilen birçok konuyla beraber en çok sorulan, ferağ işleminin ne zaman geçerlilik kazandığıdır. Tapu başvurusunun ardından mülk sahibinin imzalamış olduğu resmi senet sonrasında ferağ işlemi geçerlilik kazanmış olmaktadır. Ancak islam hukukunda bu konuyla alakalı ölünceye kadar bakma, besleme şartı ile verilen ferağ işlemi, ivazsız ferağ olarak kabul edildiği belirtilmiştir. Buna göre ferağ işleminin ivazsız ya da ivazlı olarak gerçekleştirilmesi fark etmeksizin geçerliliği mevcuttur.